Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

12 Feb 2015

Study Abroad Application Flowchart




IELTS.. Perlu atau tidak?

Ramai yang bertanya kepada saya samaada perlu atau tidak untuk mereka melakukan ujian IELTS untuk memohon ke universiti luar negara especially di UK

Frankly speaking, it's depend on your condition and choice.

Sememangnya if diberi pilihan macam ni, 
ramai antara kita yang tak nak ambik ujian IELTS ni
yelahh.. buat apa nak ambek kalau bukan kewajipan kan..
dahla bayar mahal..Around RM610 sekali ambek
Tu pun tak menjamin anda dapat band berapa..
Terkena nasib dapat band tak memuaskan..
terpaksa pulak nak re-seat..hhmmm

TAPIIII...

anda perlu pastikan universiti yang bakal anda pergi memang bagi anda waive IELTS. For example, most university in UK require IELTS band 7.0 and above.. 
Basically, IELTS is just for the entry English Requirement
tujuannya untuk taw sejauh mana anda mampu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.
University also require the IELTS to make sure they can offer you unconditional offer letter
Sebagaimana entry-entry saya yang sebelumnya,jika anda boleh waive IELTS
Usahalah untuk waive..
Anda dapat jimat RM610.. 

2 cara saya sarankan untuk anda waive IELTS
1) Gunakan result English 1119 (yang masa SPM tu..namun ada tempoh valid.less than 7 years rasanya)



2) Dapatkan surat sokongan English is your medium of communication



For my case, i had try both  ways untuk waive my English as King's College London require me to have IELTS band 7..
Namun, kedua-dua kaedah diatas tidak diterima di King College London
So, saya ambek jela IELTS.

even my band not achieve their target, I can used my IELTS untuk apply university lain.


So, ada baiknya untuk buat IELTS
One of my friend yang tak dapat sponsor daripada MARA claim that sebab dia tak dapat ialah sebab takde IELTS
Agak meragukan berkaitan statement dari MARA kerana from what I know, MARA is not considering on your IELTS but your Unconditional Offer letter.
As long as you can get unconditional offer letter from university, no problem.
and saya jugak pernah ke UK Education fair and they suggest me to do the IELTS to prevent any hassle during visa application.

Jadi pilihan di tangan anda.. nak bersusah payah waive IELTS untuk jimat RM610 TAPI permohonan anda akan drag lama..sebab nak tunggu jawapan daripada university ATAU

buat je IELTS, then anda perlu bersusah payah untuk get the required band tapi permohonan anda mengikut masa yang diperlukan.



Postgraduate Journey: Degree to Master Part 4

Okey for part 4, basically anda dah dapat sponsor.
So step yang seterusnya ialah membuat persediaan sebelum berangkat ke luar negara.

Untuk United Kingdom, anda wajib apply for visa. 
To be honest, I seorang yang sangat tak reti nak handle benda-benda macam ni.
Banyak sangat prosedur 
Untuk mudah, saya dapatkan khidmat AUG Kuala Lumpur (dekat Wisma MCA)

AUG Kuala Lumpur Office

Suite 4.04, Level 4, Wisma MCA,
163 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur, Malaysia 

+ 60 3 2162 2266

AUG akan bantu anda dengan cara-cara untuk apply visa
For my case, free je..(mungkin sebab i akan ke University of Sheffield)
You can ask them either they will charge you or not. 
tapi rasanya memang tak dikenakan bayaran untuk servis mereka

So dekat AUG lah, saya dibantu untuk mengisi borang untuk permohonan visa

1) Bukak website ni https://www.visa4uk.fco.gov.uk/



2) register account

untuk step yang seterusnya untuk isi anda boleh tanya AUG..

3)Selepas isi, print borang (simpan baik-baik borang tu.sangat penting) Then anda perlu buat bayaran melalui kredit kad untuk kos buat visa. Kosnya ialah USD507.00 seorang. 

4) Kemudian, kena buat pemeriksaan kesihatan  untuk Tuberculosis  Testing. Test ni wajib untuk mereka yang akan tinggal di UK melebihi 6 bulan

1) make sure anda pergi ke hospital yang di approved SAHAJA. Kalau tak ujian test korang takkan diterima.antara list hospital ialah:-

Dr Ong Kee Liang - Life Care Diagnostic Medical Centre
1st Floor, Wisma Life Care, 
No. 5, Jalan Kerinchi, 
Bangsar South, 59200 
Kuala Lumpur 

Tel: 1300 222 369
info@lifecare.com.my

Natalie Kwan - KPJ Sabah Specialist Hospital
Lot 2, Off Jalan Bersatu 
Luyang, 88300 
Kota Kinabalu, 
Sabah, Malaysia 

Tel: 088-322196
Fax: 088-272622
customerservice@smckk.kpjhealth.com.my
prsmckk@smckk.kpjhealth.com.my

Janice Lim - Health Screening Centre
Gleneagles Hospital (Kuala Lumpur) 
282 and 286 Jalan Ampang, 
50450 Kuala Lumpur, Malaysia 

Tel: 603-4141 3282
Fax: 603-4141 3280
janicelim@gleneagleskl.com.my
www.gleneagleskl.com.my

Penang Adventist Hospital (operated by Adventist Hospital and Clinic Services Malaysia),
Adventist Wellness Centre, 
465 Jalan Burma, Penang 10350 
Malaysia 

Tel: 604-2227779 or 2227732
Fax: 604-2283276
wellnesscentre@pah.com.my

Normah Medical Specialist Centre
Lot 937, Section 30, KTLD, 
Jalan Tun Abdul Rahman Yakub, 
Petra Jaya 93050 
Kuching, Sarawak 

Tel: +60 82-440055
inquiry@normah.com
http://www.normah.com.my

2) korang perlu book appointment untuk buat TB Test tu.Make sure bagitahu kita perlukan test tu untuk UK Visa Application. For my case, I pergi dekat Wisma Life Care (Jalan kaki je pun boleh dari Vista Angkasa/ Stesen LRT Universiti)

3) Perkara penting perlu dibawa semasa TB Testing ialah:-

1)proof of identification, which contains your photograph, such as your passport
2)TB test fee a.k.a cash..dalam RM250(tak sampai RM250 pun)
3)details of previous screenings and, if possible, medical notes and x-ray results, if you have had TB in the past or have any other lung disease




5) Selesai buat TB Test, anda boleh buat temujanji untuk Visa Appointment (for my case, sekali lagi I go to AUG untuk book appointment.  Sila bawa bersama:-

1) 1 keping gambar mengikut spesifikasi visa UK. Insya Allah kedai gambar di Malaysia tahu akan spesifikasi ini. 
2) Passport terkini dan lama anda
3) Comfirmation of Acceptence for Studies (CAS). CAS ini diberi oleh universiti. Untuk mendapatkan CAS, anda perlu ada Unconditional Offer Letter dari Universiti dan Academic Technology Approval Scheme (ATAS). Boleh rujuk universiti masing-masing untuk mohon


4) Sijil original IELTS dan 1 salinan 
5) Surat Financial Affidavit dari penaja anda 
7) Surat beranak  1 salinan 
8) Report TB test 
9) Transkrip akademik dan salinan.

Saya sangat gemar ke AUG KL untuk menguruskan urusan visa kerana tempat untuk pohon visa juga dalam bangunan yang sama. So, amat mudah untuk saya bertanya.


Inilah rupa visa yang sudah siap..



So, settle bahagian VISA, TB test and Dokumen Perjanjian MARA.. bermaksud anda sudah bersedia untuk terbang ke UK..



Postgraduate Journey: Degree to Master Part 3

I can't believe that I took quite such a long time to proceed from my part 2 to part 3..
Okey. let's proceed.. 
Our discussion for Part 2 end up till UJIAN PSIKOMETRIK MARA.
Now, kita proceed apa yang jadi selepas itu..

Overall apa yang jadi selepas itu ialah memenuhi syarat-syarat yang diminta oleh penaja anda
Sebagai contoh saya memohon untuk pinjaman daripada MARA
Proses untuk mendapatkan pinjaman MARA secara amnya macam ni:-

1)Ujian Psikometrik
2)Temuduga

For my case,ujian psikometrik ni dijalankan online. So anda boleh ambek ujian ni mengikut masa yang ditetapkan dimana-mana sahaja. Alhamdulillah saya lulus, dan seterusnya saya perlu ke Terengganu untuk interview. Interview Mara dijalankan secara berkumpulan. Around 10 person per group. To be honest, I really tak sangka soalan dia bukan kesemuanya soalan2 skema (ada jugakla soalan macam kenapa anda pilih Uni di luar negara? kenapa mesti pilih anda?). Masih ingat antara soalan2 yang kami terima time tu ialah...

1) sebutkan 10 nama-nama malaikat
2)wasatiyyah tu apa?
3)solat jenazah ada berapa rakaat


sementara menunggu keputusan interview MARA adalah dinasihatkan agar anda follow facebook MARA ni Pascamara 2014
that is for my batch 2014. Mungkin akan ada Pascamara 2015. Follow yang berkaitan untuk dapatkan update terbaru berkaitan permohonan anda.. 

Inilah contoh permohonan yang lulus.tengok dekat website pascasiswazah in the middle tu. thanks to Faizdickievp sebab upload kt instagram.. boleh nak cerita bagaimana rupanya bila diberitahu kita lulus..(i forgot to printscreen mine..terkantoi plak kiter follower kental en faiz ni..:P)


So basically, anda perlu lulus interview MARA barulah anda boleh tarik nafas lega (tarik kejap je..pasni ada banyak lagi step nak buat yer...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...