Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

12 Feb 2015

Postgraduate Journey: Degree to Master Part 4

Okey for part 4, basically anda dah dapat sponsor.
So step yang seterusnya ialah membuat persediaan sebelum berangkat ke luar negara.

Untuk United Kingdom, anda wajib apply for visa. 
To be honest, I seorang yang sangat tak reti nak handle benda-benda macam ni.
Banyak sangat prosedur 
Untuk mudah, saya dapatkan khidmat AUG Kuala Lumpur (dekat Wisma MCA)

AUG Kuala Lumpur Office

Suite 4.04, Level 4, Wisma MCA,
163 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur, Malaysia 

+ 60 3 2162 2266

AUG akan bantu anda dengan cara-cara untuk apply visa
For my case, free je..(mungkin sebab i akan ke University of Sheffield)
You can ask them either they will charge you or not. 
tapi rasanya memang tak dikenakan bayaran untuk servis mereka

So dekat AUG lah, saya dibantu untuk mengisi borang untuk permohonan visa

1) Bukak website ni https://www.visa4uk.fco.gov.uk/



2) register account

untuk step yang seterusnya untuk isi anda boleh tanya AUG..

3)Selepas isi, print borang (simpan baik-baik borang tu.sangat penting) Then anda perlu buat bayaran melalui kredit kad untuk kos buat visa. Kosnya ialah USD507.00 seorang. 

4) Kemudian, kena buat pemeriksaan kesihatan  untuk Tuberculosis  Testing. Test ni wajib untuk mereka yang akan tinggal di UK melebihi 6 bulan

1) make sure anda pergi ke hospital yang di approved SAHAJA. Kalau tak ujian test korang takkan diterima.antara list hospital ialah:-

Dr Ong Kee Liang - Life Care Diagnostic Medical Centre
1st Floor, Wisma Life Care, 
No. 5, Jalan Kerinchi, 
Bangsar South, 59200 
Kuala Lumpur 

Tel: 1300 222 369
info@lifecare.com.my

Natalie Kwan - KPJ Sabah Specialist Hospital
Lot 2, Off Jalan Bersatu 
Luyang, 88300 
Kota Kinabalu, 
Sabah, Malaysia 

Tel: 088-322196
Fax: 088-272622
customerservice@smckk.kpjhealth.com.my
prsmckk@smckk.kpjhealth.com.my

Janice Lim - Health Screening Centre
Gleneagles Hospital (Kuala Lumpur) 
282 and 286 Jalan Ampang, 
50450 Kuala Lumpur, Malaysia 

Tel: 603-4141 3282
Fax: 603-4141 3280
janicelim@gleneagleskl.com.my
www.gleneagleskl.com.my

Penang Adventist Hospital (operated by Adventist Hospital and Clinic Services Malaysia),
Adventist Wellness Centre, 
465 Jalan Burma, Penang 10350 
Malaysia 

Tel: 604-2227779 or 2227732
Fax: 604-2283276
wellnesscentre@pah.com.my

Normah Medical Specialist Centre
Lot 937, Section 30, KTLD, 
Jalan Tun Abdul Rahman Yakub, 
Petra Jaya 93050 
Kuching, Sarawak 

Tel: +60 82-440055
inquiry@normah.com
http://www.normah.com.my

2) korang perlu book appointment untuk buat TB Test tu.Make sure bagitahu kita perlukan test tu untuk UK Visa Application. For my case, I pergi dekat Wisma Life Care (Jalan kaki je pun boleh dari Vista Angkasa/ Stesen LRT Universiti)

3) Perkara penting perlu dibawa semasa TB Testing ialah:-

1)proof of identification, which contains your photograph, such as your passport
2)TB test fee a.k.a cash..dalam RM250(tak sampai RM250 pun)
3)details of previous screenings and, if possible, medical notes and x-ray results, if you have had TB in the past or have any other lung disease




5) Selesai buat TB Test, anda boleh buat temujanji untuk Visa Appointment (for my case, sekali lagi I go to AUG untuk book appointment.  Sila bawa bersama:-

1) 1 keping gambar mengikut spesifikasi visa UK. Insya Allah kedai gambar di Malaysia tahu akan spesifikasi ini. 
2) Passport terkini dan lama anda
3) Comfirmation of Acceptence for Studies (CAS). CAS ini diberi oleh universiti. Untuk mendapatkan CAS, anda perlu ada Unconditional Offer Letter dari Universiti dan Academic Technology Approval Scheme (ATAS). Boleh rujuk universiti masing-masing untuk mohon


4) Sijil original IELTS dan 1 salinan 
5) Surat Financial Affidavit dari penaja anda 
7) Surat beranak  1 salinan 
8) Report TB test 
9) Transkrip akademik dan salinan.

Saya sangat gemar ke AUG KL untuk menguruskan urusan visa kerana tempat untuk pohon visa juga dalam bangunan yang sama. So, amat mudah untuk saya bertanya.


Inilah rupa visa yang sudah siap..



So, settle bahagian VISA, TB test and Dokumen Perjanjian MARA.. bermaksud anda sudah bersedia untuk terbang ke UK..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...