Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

12 Feb 2015

Postgraduate Journey: Degree to Master Part 3

I can't believe that I took quite such a long time to proceed from my part 2 to part 3..
Okey. let's proceed.. 
Our discussion for Part 2 end up till UJIAN PSIKOMETRIK MARA.
Now, kita proceed apa yang jadi selepas itu..

Overall apa yang jadi selepas itu ialah memenuhi syarat-syarat yang diminta oleh penaja anda
Sebagai contoh saya memohon untuk pinjaman daripada MARA
Proses untuk mendapatkan pinjaman MARA secara amnya macam ni:-

1)Ujian Psikometrik
2)Temuduga

For my case,ujian psikometrik ni dijalankan online. So anda boleh ambek ujian ni mengikut masa yang ditetapkan dimana-mana sahaja. Alhamdulillah saya lulus, dan seterusnya saya perlu ke Terengganu untuk interview. Interview Mara dijalankan secara berkumpulan. Around 10 person per group. To be honest, I really tak sangka soalan dia bukan kesemuanya soalan2 skema (ada jugakla soalan macam kenapa anda pilih Uni di luar negara? kenapa mesti pilih anda?). Masih ingat antara soalan2 yang kami terima time tu ialah...

1) sebutkan 10 nama-nama malaikat
2)wasatiyyah tu apa?
3)solat jenazah ada berapa rakaat


sementara menunggu keputusan interview MARA adalah dinasihatkan agar anda follow facebook MARA ni Pascamara 2014
that is for my batch 2014. Mungkin akan ada Pascamara 2015. Follow yang berkaitan untuk dapatkan update terbaru berkaitan permohonan anda.. 

Inilah contoh permohonan yang lulus.tengok dekat website pascasiswazah in the middle tu. thanks to Faizdickievp sebab upload kt instagram.. boleh nak cerita bagaimana rupanya bila diberitahu kita lulus..(i forgot to printscreen mine..terkantoi plak kiter follower kental en faiz ni..:P)


So basically, anda perlu lulus interview MARA barulah anda boleh tarik nafas lega (tarik kejap je..pasni ada banyak lagi step nak buat yer...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...