Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

2 Jan 2015

Solat di negara bukan Islam

Solat merupakan rukun islam ke-2 dan tidak harus dipandang ringan oleh seorang Muslim
Secara am-nya, kebanyakan Muslim yang baru tiba di negara yang ditadbir oleh bukan Islam mengalami masalah untuk mengerjakan solat
Nak cari tempat untuk solat memang susah
Jangan harap anda akan jumpa masjid/surau/prayer room semudah anda di Malaysia atau Indonesia.

Perkara biasa.. I feel that during my early stage living in UK for my studies
So my suggestion basically lebih kepada keadaan di UK (i still tak travel to other countries selain UK, so tak sure suasana dia macam mana. But I think kat mana-mana pun applicable..Insyaallah)
Buat masa sekarang, after nearly 4 months at UK, I found some solutions that might able to help my fellow Muslim's friends.
Hadith nabi ada menyebut:-

“All the earth is a mosque except for graveyards and bathrooms.” (Narrated by al-Tirmidhi, al-Salaah, 291; classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh Sunan al-Tirmidhi, 262).


Hadis ini menerangkan bahawa kesemua tempat di bumi adalah Masjid selain kubur dan tandas.

First of all, make sure you guys dah ambek air sembahyang dekat toilet.
In UK mostly you boleh ambek air sembahyang dekat singki.
Agak mencabar time nak basuh kaki sebab singki mereka banyak yang tinggi
Lagi mencabar bila ada makcik/akak cleaner tengah cuci tandas
Sebabnya dah macam norm meraka untuk pastikan lantai toilet tidak basah.
So, bila anda ambil air sembahyang, sometimes air akan menitik ke lantai.
Cuba minimakan air yang menitik ke lantai.
Tebalkan muka anda bila dipandang oleh mereka dan pengguna tandas yang lain..:P

Antara tempat-tempat yang boleh dijadikan ruang solat.

1) Fitting room
Kebanyakan pasaraya besar seperti PRIMARK, NEXT etc ada menyediakan ruangan untuk pelanggan mereka mencuba pakaian. Fitting room is my best shot. Anda boleh pretend to try some cloth and gunakan ruang terbabit untuk solat. Make sure u bring selendang,kain,or use your sweater untuk dijadikan sejadah.Cuma yang tak bestnya, fitting room depa ni jarang yang boleh kunci. Kebanyakannya hanya tutup dengan kain. Kekadang rasa macam tak kusyuk nak solat sbb risau orang akan selak kain tu. But no worries. Mula-mula je rasa macam tu. Pedulikan apa orang nak cakap, janji kita boleh tunaikan kewajipan kita.

2) Street
Tepi jalan juga merupakan tempat yang boleh target in case memang takde tempat lain nak solat. Seeloknya jangan ditengah-tengah jalan atau laluan orang ramai. Carilah tempat-tempat yang tidak menghalang jalan orang. Bentangkan kain/kot anda dan solatlah dengan tenang. In my experience, UK sangat open bila nampak Muslim solat. They tend to ignore sebab tahu kita tengah solat.

3) Public facilities like Cinema
Don't afraid to ask. I once tengok wayang dkt Odeon Cinema and ask them whether they have place to pray. Some of them quite open and willing to help.Don't expect tempat tu besar sebab sometimes diaorang bagi meeting room diaorang untuk kita guna.

4) Train/Bus and Flight
Lengkapkan ilmu untuk solat semasa dalam kenderaan. Ketika di UK, anda akan mengalami kejutan dengan waktu solat mereka yang sangat singkat berbanding Malaysia. Jika di Malaysia gap antara Asar ke Maghrib boleh capai 3 jam, di UK, kemungkinan besar gap hanya sejam. Sometimes, waktu solat anda ialah waktu anda sedang menggunakan kenderaan ni.

5)Nursing room/Baby Changing room
Baby changing room merupakan tempat untuk ibu-ibu menukar lampin bayi mereka. Gunakan kain/sweater anda sebagai sejadah.baby changing ni kebanyakkkannya diasingkan dari toilet. Namun ada keraguan kerana sometimes ada sesetengah changing room menyediakan tempat untuk kids buang air. I cuba dapatkan keterangan dari website http://islamqa.info/en/14506 yang mana keterangan seperti dibawah:-

 “Bathroom” refers to every place that is used for the purpose of relieving oneself; it is not permissible to pray in any such place. This room on the edge of which there is a toilet is not considered to be a bathroom so long as there is a barrier between it and the bathroom, with a wall and door etc. In this case prayer in that room is valid, because the prohibition on praying in bathrooms is because they are usually naajis (impure), and this room is not like that. And Allaah knows best. 


To sum up, solatlah walau dimana sahaja anda berada. In case you have another suggestion, feel free to drop me the comment. Jangan sesekali tinggal solat even sesusah mana pun kita rasa. Cuba usahakan untuk solat k...;)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...