Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

30 Mar 2014

Reunion Sekolah Kebangsaan Pulai Chondong, 6 Tekun 2002

Setelah hampir 12 tahun tak jumpa..
Lastly, kami berjaya menyempatkan diri untuk reunion ..
Sedikit intro pasal SKPC 6 Tekun ni..
To be honest, budak kelas 6 Tekun 2002 ni seramai 80 orang semuanya..
Betul ni tak tipu..
Budak kelas kami semuanya 80 orang on if i am not mistaken on that year, we achieve 58 student dapat 5A UPSR...
Means more than half budak kelas dapat straight A's.
Memandangkan ramai bdk kelas yang pandai2 dan bijak2
SO, nak kumpul ramai2 bukan mudah..
Ada yang dah kawen, keje kt luar negeri/negara, belajar and macam2..

Yang dapat kumpul hanya kami..
Wawa, Sabihah, Hasanah, Nazirah, Ainun, Izzati Ghazali, Jannah, Syafirah, Zatul Amali, Faten Nabila, Azmeer, Milan, Apih Husin, Abu, Fendi, Faiz, Fadhil, Fahilmie,Amir Salim and Syazwan
20/80..

Kami menginap di Dee Wana Resort, Tok Bali..

Memang happening and best giler
Macam2 aktiviti kami main.
teringat pulak kenangan kecik-kecik dulu
Zaman dok main kejar2
Bergaduh berebut pensil and mcm-mcm lagi..

A few pictures to share..
Sorry tak ikut turutan..

Kenduri dekat rumah Faten Nabila. Her brother yang kawen.Aten insyaallah bulan 6 nanti.

Kami di pantai irama. tp time ni Hasanah dgn Jannah dah balik
Oh my.. i adore this picture..looks like my wedding except for the scaft i wore

Adorable and sporting girl in da house

My bff ever, Milan . I do mentioned bout him in my previous entry,..


Camp fire.. Jenuh hidupkan api..tp last2 mati mcm tu je..

Permainan kegemaran: biawak vs buaya...

My friends since i am 6 years old.. Ingat lagi zaman kecik2 kami mengaji sama-sama.. 


Still in this condolence mood for the missing MH370

See you and me have a better time than most can dream of, better than the best, so we can pull on through, whatever tears at us, whatever holds us down, and if nothing can be done, we'll make the best of what's around.









Moga kita dapat buat reunion lagi di masa akan datang.
Insyaallah


16 Mar 2014

Postgraduate Journey: Degree to Master Part 2

Previous entry I did discuss up till IELTS examination..
Result IELTS normally akan keluar dalam masa 2 minggu selepas ujian diambil..
If you meet the requirement needed by your university ( as for me, BAND 7)
Your university will later provide NEW LETTER WHICH IS UNCONDITIONAL OFFER LETTER..

Unfortunately, I did not meet their requirement.,
NAMUN... i got another offer from...




The University of Sheffield, United Kingdom..

Sheffield jugak merupakan salah sebuah universiti yang top di UK..
Dan alhamdulillah, Sheffield termasuk dalam list universiti yang akan diberi keutamaan oleh MARA untuk tahun 2014.

SO,  I managed to get "UNCONDITIONAL OFFER: LETTER" from University of Sheffield...

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkaitan kehidupan dan universiti-universiti di United Kingdom,
Kebiasaannya Education UK akan menganjurkan tour ke seluruh negara..
Previously I join the event at KLCC pada 8-9 Mac 2014





Bagi mereka yang telah mendapat tawaran daripada universiti di UK,
Tak kisah la sama ada CONDITIONAL OR UNCONDITIONAL, kebiasaannya universiti terbabit turut mengadakan "Evening Talk" untuk membantu menjawap segala persoalan anda berkaitan universiti terbabit..
yang tak bestnya...
Kebanyakan majlis yang diadakan memang di Kuala Lumpur..
SO bagi kita yang tinggal di luar Kuala Lumpur,
terpaksalah travel untuk lebih maklumat..


Ini merupakan gambar-gambar saya semasa menyertai aktiviti bersama King's College London.
Aktiviti ini anjuran Alumni King's College London di Malaysia..
So,u can meet the alumni and ask them more about living in UK
especially at King's

Overall, they claim that King's qualification is among the best in the world.
Most employer will look up at you when you are one of the King's graduate...
However, the cost of living is very high.



And this is my photo during the event with The University of Sheffield..
Sheffield's talk is totally impressive
The provide as much as useful information to the candidates include regarding scholarship, accommodation, and etc..





Pertengahan Februari 2014, MARA telah buka tawaran untuk pinjaman bagi pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara melalui PASCA SISWAZAH


Anda kena sangat alert dengan tarikh-tarikh untuk dapatkan tajaan mahupun pinjaman ke luar negara.
Selain MARA terdapat banyak lagi penaja lain..
Anda boleh jugak rujuk website ni..


Dan saya telah isi untuk MARA..


Semakan boleh dibuat mulai 12 Mac 2014..




Alhamdulillah..

One step closer..
Saya berjaya untuk ke peringkat seterusnya, iaitu UJIAN PSIKOMETRIK.

Doakan saya untuk 19 Mac nanti....



To be continued.......




13 Mar 2014

Postgraduate Journey : Degree to Master Part 1

"Postgraduate is not something that should be undertaken without a great deal of thought. The financial and academic demands can be steep. But the rewards – specialising for the dream job, increased employability, exploration of a subject – can be well worth the time"

Postgraduate atau lebih dikenali dengan sambung belajar peringkat Master/PHD/ Doktor Falsafah..
Secara ringkas, saya personally rasa nak sambung belajar jadi postgrad student ni memerlukan banyak ketahanan mental..
Saya sendiri pun ambil masa sehingga near 2 years before I betul2 decided nak go on dengan Master even I grad with first class degree..

Antara alasan biasa tak nak sambung belajar:
*dah penat belajar (dari umor 6 tahun kot..eh 4 tahun dah tadika.)
*nak mula cari pengalaman keje
*nak mula kahwin dan ada kelurga
*nak bantu keluarga
*master ni susah, banyak pakai duit..

Logik.. dan sangat munasabah..
Saya juga berfikiran macam tu.. master dah bukan macam degree student yang mana kita boleh expect semua benda akan "disuap" ke mulut kita.
 Kalau PHD level lagi laa..
RESEARCHHHHHHH.... tension buat benda nih..

Tapi kan, bila di fikir2 kan balik...ada baik jugak sambung master ni..
1) Keje susah nak dapat.ada degree sekarang pun susah nak laku.. so belajarla tinggi2 tunggu ekonomi elok sket.. then demand dengan qualification yang tinggi tu.. (harapnya time tu ada la keje)
2)Belajar tu menyeronokkan...sebab kita tak buat kerja yang sama..kita taw benda baru, jumpa perkara baru..and benda tu best (bagi saya la...)


SO skrg, saya tgh berusaha segigih mungkin nak sambung master dekat UK ni..

Meh nak cerita macam mana ianya bermula..

1) Adalah junior masa belajar dulu dapat offer dekat King's College London...Uni ni memang one of the top uni dekat UK. time tu takdelah saya excited sangat nak gi UK sbb dh mintak UKM utk Master dalam Antropologi dan Sosiologi..tapi sesaje la nak applyy...tgk2!!


DAPAT!!!!.. Excited guling2 biarpun "CONDITIONAL OFFER". IELTS minimum band 7 in all section.

CONDITIONAL OFFER ni maksudnya tawaran bersyarat.. So, kena lepas syarat2 dia untuk dapatkan UNCONDITIONAL OFFER letter. Syarat tu depend pada surat tawaran korang..Normally yang saya biasa tengok conditional offer ni sbb
1) English Requirement: takde IELTS/TOEFL or sebarang bukti menunjukkan korang ni boleh cakap English. memang la they all need that prove. Mai2 UK, korang tak cakap and tak paham sepatah haram lecturer cakap apa..so baik duduk Malaysia je..
2) References: Perlukan rujukan dari lecturer/employer untuk promote korang study kat sini
3)Personal statement: Macam surat bagitahu kenapa korang nak study kat situ and apa kebaikan dekat masa depan and negara korang.
4) Transkript: Normally pelajar tahun akhir yang apply, takde TRANSCRIPT. so they need the official transcript untuk prove you guys dah habis degree level dengan certain required CGPA..

And macam2 lagi sebab..rujuk surat tawaran yang diterima..


I did try waive my English requirement guna GCEO dekat atas ni.GCEO ni tanpa kita sedar kita dah ambek masa SPM. All school dekat Malaysia sebenarnya ada collaboration dengan Cambridge untuk English proficiency. SO, ada uni dekat UK yang accept tapi within not more than 7 years (ada yg lagi awal dari tu) and grade pulak kena tinggi la.. Grade 4 tu dah paling minimum rasanya.

Tapi yang last I pergi Education UK kat KLCC 9 Mac 2014 lepas, most all uni claimed that they require IELTS. sebabnya depa taknak tanggung susah belakang hari sebab nak buat VISA pun kena ada IELTS ni..


Beginilah rupanya IELTS registration slip ni..

Kos untuk ambek ujian ni dalam RM610++
Kena tengok location and test  centre dia..
Biasanya hanya ada dekat bandar2 besar macam KL, Ipoh, Penang..(yang lain sila rajinkan diri bukak website IELTS)
Normally student yang nak gi study kena ambek IELTS yg ACADEMIC Module
Band dia dari BAND 1- BAND 9
Ada 4 Section : Listening, Speaking, Reading and Writing.
Markah korang akan dicampur ikut semua section tu and akan keluar la Overall Band.


Pernah jugak rasa kecewa dan terputus asa..
Maklum la..Previously dapat elok2 dah conditional letter King's College London suruh ambek IELTS.,.
Ambek je IELTS, band tak lepas..dah la lagi 2 section je tak lepas..
Menangis den depa suruh reseat..
Sekali ambek dah RM610++..(tu pun dkt 6 bulan gua kumpul duit)
 
TO BE CONTINUED....:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...