Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

3 Oct 2014

How me adapting my life at UK

Frankly speaking, mula-mula pijak kaki dekat United Kingdom ni rasa macam nak nangis.
this is my dream and now I am not dreaming..
macam nak sujud syukur kat airport.

Ayat pertama keluar..

"SEJUKKK"

Maklumlah dekat Malaysia, cuaca around 25-30 degree and paling sejuk aircond pun dalam 16 degree.
Mai sini cuaca time tu 10 degree.

Actually banyak jugak benda yang saya sendiri cuba nak adapt dengan life di UK.

Antaranyaa..

Paip dekat UK memang semua macam ni. Satu side tu sejuk and the othe side tu panas. But the problem is, yang sejuk tu sejuk macam air batu and yang panas tu boleh buat kulit melecur..Nak ambek air sembahyang pun susah. Inikan pulak nak mandi.. SO.....the solution is
 Taraaaa...
"Botol Ajaib"
Idea ni datang sebab dah tak tahan dengan air. Botol tu akan balancekan air ikut suhu yang kita nak. Alat ni sangat membantu.U can try this at home

As you can see, toilet kat sini memang tak dak  air sebab  depa suma lap pakai tisu jee. So, as a typical Malay ( i guess other race takde issue on this), I memang tak boleh nak buang air besar kalau tak boleh nak basuh pakai air. For this time being, I manage untuk tahan untuk buang air besar dekat rumah je. Yang pasti lepas ni still kena adapt sebab semua toilet di UK macam ni. I try to think for the solution and the result....
 Taraaaaa..
"Tisu Ajaib"
Wet tissue ni akan selalu ada bersama 24 jam in case nak buang air  takdelah cheq rasa  tak selesa. Biarpun rasa macam baby sangat but it's ok. Asalkan basah kan.. (nak jugak basah tu...penting!!)

Alat ni kami panggil heater. Memandangkan cuaca di sini memang sejuk, heater merupakan satu kemestian. Kalau takde benda ni, korang boleh mengalami depression sebab terlampau sejuk

Gloves and Thermal Sock.
Jugak item ajaib yang diperlukan di sini. Mat Salleh dekat sini mungkin lalu sebelah anda pakai singlet je but trust me, rasanya depa ni ada sejenis lemak yang tahan cuaca sejuk. For Malaysian....make sure you guys ada benda ni. Mula-mula memang tak tahan sejuk..(for my case, baru summer but temperature dah 8 degree. Cakap pun keluar2 asap. Tapi boleh plak Mat Salleh kat sini cakap panas.)

Map..
Universiity of Sheffield memang sangat jaga student dia. So, campus map ni sorang student dapat dekat 3 dah. Sangat berguna disamping aplikasi Google Map and Waze dan teknik bertanya penduduk setempat.
For my case, hanya teknik bertanya yang berkesan. Memang campak la dekat mana pun, cheq memang give up kalau kena baca peta.FAILLL

Bekalan Makanan dari Malaysia
"Tekak Malaysian takkan sama dengan tekak Mat Salleh" (Zuliana,2014)
Kami bawak khas dari Malaysia untuk memudahkan kami adapt dengan makanan  dekat sini. For Sheffield, you guys tak payah bimbang. Makanan halal melambak.. Groceries dia sangat murah dan korang boleh jimat banyakkkkkkk duit kalau korang masak sendiri. Just imagine, 3 ekor ayam just 4pound. Tapi kami bawak jugak bekalan ni sebab hari-hari kami nak makan masak lemak, kari , tomyam dan sebagainya...

Susu...
Minuman wajib dalam peti ais. Satu sebab dia memang sedap dan fresh and kedua sebab dia sangat murah..
Hari-hari kami memang minum susu je. 1 botol besar tu tak sampai 2 pound.Serioussss sedap

Baju Sejuk
Terlupa nak add disamping sock and glove tadi. Baju sejuk ni penting. But for case Malaysian nak datang sini, better just buy baju sejuk kat sini. Price not soo expensive and kualiti sangat bagus. Baju ni I beli dekat Primark and hanya 18 pound. 
 And finally....

Yang paling mustahak..


Berbanding semua benda kat atas ialahhhh..


Your religion..
Sampai sini tak boleh jadi penghalang untuk lupa siapa yang beri nikmat tu..

Pastinya hanya ALLAH S.W.T
dan apa yang kita buat hendaklah sentiasa mengharapkan redha-Nya..

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...