Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

30 Sep 2013

Touch Love



 Lagu OST filem The Master's Sun...

Jika kau menyentuh ujung jariku
Kehangatan menyebar di hatiku yang dingin
Perlahan mendekatimu, aku hanya ingin bersandar
Jalan yang kulalui bersamamu tidak bertambah sempit
Tidak apa meski aku tak dapat menyentuhmu
Tidak apa meski aku tak dapat memegangmu
Cinta yang sepi
Ya, aku mencintaimu seperti takdirku
ku dapat merasakanmu
lallalla- lalla- lalla-
lallalla- lalla- lalla-
lallalla- lalla- lalla- lalla-
Aku merasakan hatiku
Aku mengulurkan tanganku, berushaa menyentuhmu
Namun aku mengira kau semakin menjauh, aku bertahan di sekitarmu
Meskipun aku tak dapat mencintaimu
Meskipun aku tidak dapat merasakanmu
Cinta yang sepi
Ya, aku mencintaimu meski aku jauh
Aku dapat melihatmu
Tidak apa meski aku tidak dapat menyentuhmu
Tidak apa meski aku tidak dapat memegangmu
Cinta yang sepi
Ya, aku mencintaimu seperti takdirku
Aku dapat merasakanmu
lallalla- lalla- lalla-
lallalla- lalla- lalla-
lallalla- lalla- lalla- lalla-
Aku dapat merasakan hatiku
Cinta yang sepi


Nota Kaki: Sukaaaaaaaaaa sangat lagu ni....

18 Sep 2013

Polisi menyusahkan rakyat

Hari ni saya tersangat tension
Memikirkan banyak perkara berkaitan hutang, ekonomi dan duit..

Saya nak huraikan satu persatu..

1)PTPTN
Saya mendapat tajaan PTPTN untuk semester pertama hingga ketiga bermula tahun 2009 (tapi PTPTN claim 4 semester). So PTPTN request saya membayar balik pinjaman sebanyak RM 13039.17. Itupun melalui panggilan telefon setelah saya membuat permohonan untuk pengecualian bayaran kerana mendapat Ijazah Kelas Pertama. Inilah yang diberitahu oleh pegawai PTPTN saya. Tapi bila saya call hotline PTPTN, katanya saya boleh buat pengecualian dan hanya buat bayaran untuk amount yang bertindih iaitu around 3k(bayaran bertindih ini terjadi seingat saya semasa semester 3, PTPTN taja kemudian di akhir sem JPA taja) So semasa pengajian kerajaan umumkan untuk PENGECUALIAN BAYARAN BAGI IJAZAH KELAS PERTAMA. Nampaknya TIPU. saya sudi membayar bayaran amount yang bertindih kerana saya tahu itu bukan hak saya. TAPI SAYA GRAD DENGAN FIRST CLASS. Saya sepatutnya mendapat pengecualian untuk bayaran PTPTN yang ditaja sehingga semester 4(katanya semester 4).Tapi jawapan petugas PTPTN agak mengecewakan, katanya adik tidak sepatutnya menerima penaja lain semasa belajar. SO, ADIK TAK LAYAK UNTUK PENGECUALIAN. Saya nak mintak anda letak diri ditempat saya. Antara BERHUTANG dengan BIASISWA mana yang anda akan pilih. Semestinya BIASISWA. Setelah anda pilih biasiswa JPA baru anda tahu yang first class tak payah bayar. Di semester 4, anda konfirm ke anda akan grad dengan FIRST CLASS??? Buat akak PTPTN, agak2 akak taw tak akak nak mati bila??Oh yer..HOTLINE PTPTN SANGAT SUSAH NAK REACH, TERIMA KASIH!!

Nasihat saya, buat adik-adik atau sesiapa yang berdepan dengan kes pertindihan  penaja.. TAK PAYAH AMBEK PENAJA LAIN..kalau tak dapat first class, bayar je hutang tu..senang. Apa gunanya kalau dapat first class pun still nak kena bayar kan??

or satu inisiatif lagi, JANGAN PINJAM PTPTN. tak payah pening2.pakai duit sendiri je. Tamat nanti belum tentu dapat keje. Tak pinjam,tak payah la nak bayar. Kan???
 
Penyelesaian;Saya kena dapatkan penyata dari BANK ISLAM membuktikan bayaran saya hanya 3 semester and don't ever think about pengecualian.


2) STAR-TALENCORP
Saya punyalah excited masa belajar dulu sbb dapat offer program STAR ni. Rupanya lagi menyulitkan hidup.Scholar under STAR program ni hanya boleh kerja dengan company yang listed dengan TALENTCORP. Saya inform mereka yang saya telah bekerja di syarikat swasta selepas lapor diri tamat belajar. SAYA TIDAK MENDAPAT MANA2 TAWARAN KERJA DARI TALENTCORP MAHUPUN KERAJAAN. Company saya cuba apply dan kami tak dapat listed under Talentcorp. Saya mungkin akan disaman atas dasar melanggar perrjanjian bekerja dengan syarikat yang tidak tersenarai dengan Talentcorp..

The issue now, habis belajar, takkan korang nak goyang kaki kat rumah. Grab jela kerja yang ada. TAPI MALANGNYA, SAYA MASIH LAGI TIDAK DILEPASKAN BOND BIARPUN DAH DEKAT 9 BULAN GRAD.TU BARU GRAD. KALAU HABIS BELAJAR DAH MASUK SETAHUN LIMA BULAN.
 
Saya tanya kawan, katanya saya perlu quit kerja sekarang dan masuk program under STAR. they will pay around RM250 per month and after that baru saya boleh cari kerja. Nampaknya saya sangat merasakan ia betul-betul merugikan. Kenapa perlu lepaskan kerja di saat ekonomi tengah gawat??
 
Penyelesaian: Saya email mereka untuk bertanya status bond saya.Email masih tidak berjawab.

3) SAMBUNG BELAJAR
Saya mendapat banyak offer untuk sambung belajar, 

1) UKM-Master in Antrophology and Sociology (SEP 2013 intake-sudah ditolak)
2) University of Lincoln- Master in Business Administration (Feb 2014 intake-sudah ditolak)
3) Universiti Malaysia Terengganu (FEB2014 intake- universiti sendiri tidak confirm dengan tawaran saya. Saya background polisi tapi mohon untuk  Master Psychology. I was informed to wait until Feb 2014)
4) King's College London- Master in Public Service Policy and Management (SEP 2014 INTAKE..SUPPOSE SEPT 2013 INTAKE)
Saya menunda kemasukan saya atas sebab2 kewangan. KCL mewajibkan saya untuk mengambil IELTS. Kos IELTS ialah RM600

Saya tidak bersedia untuk menyambung lagi pengajian jika melibatkan hutang sebegini banyak..Saya tidak merasakan ibu saya yang hanya ibu tunggal perlu bertanggungjawab untuk hutang-hutang saya.

So, saya pilih untuk menyertai Tenaga Pengajar Muda
Saya mendapat cadangan terbabit dari pihak atasan UITM sendiri.

Malangnya, dihari borang perlu diisi. Fakulti saya tidak menawarkan tempat untuk program TPM bagi Sarjana. Sebabnya kelulusan kewangan tidak diberi.

Penyelesaian: Baik saya kerja dan tak payah fikir pasal belajar.


*Saya tidak teruja meskipun banyak insentif yang kononya digula-gulakan ditawarkan kepada golongan pelajar mahupun usahawan. Kerana term and conditions banyak lagi yang perlu difikirkan. 
 
Penyelesaian: Bukak jer online website. Meskipun tak ramai orang tahu pasal kita dengan modal duit poket sendiri..
 

Wujudkah golongan yang benar2 nak fikirkan kebajikan rakyat marhaen ni?

oh yer.. mungkin dkt negara bukan Islam ni ada belas ihsan pada rakyat..

15 Sep 2013

Hadiah Hari Jadi Orked

Saya terbaca kisah ni di facebook..
Saya amat kagum sehinggakan rasa nak menitis air mata membaca kisah ni..

Anda semua bacalah dulu kisah insan hebat bernama Orked ni...





Ayah dan Ibu adik Orked ni sebenarnya kaya..
Ayahnya seorang usahawan
Ibunya seorang pensyarah
tapi sejak kecil lagi, adik Orked diasuh dengan serba kekurangan
Adik Orked di besarkan dibawah jagaan Rumah Anak-Anak Yatim Prihatin di siang hari dan hanya pulang di malam hari.

Kalau nak diikutkan, ayah dan ibu adik Orked ni mampu  sangat untuk bawak anaknya ke Disneyland tiap-tiap tahun
Mampu belikan berpuluh-puluh patung Barbie Doll untuk anak mereka sebagaimana anak-anak perempuan yang lain diusia adik Orked
Tapi, didikan mereka berbeza..
Adik Orked membesar bersama rakan-rakan yang kurang bernasib baik
Pakai baju pemberian dari kotak-kotak orang
Memang perit didengar, tapi alhamdulillah ayah dan ibu adik Orked telah melihat hasil yang memberangsangkan...


 Rasa sungguh terharu
Betapa adik kecil berusia 5 tahun ni pun mampu untuk berfikir dan memahami kesusahan orang lain
Sama-sama kita ambil iktibar dari kisah ini 

Insyaallah..

12 Sep 2013

Idea Bisnes Mencurah-Curah....

Pernah tak korang rasa macam idea mai mencurah-curah
tapi korang tak taw nak mula dari mana??

Pernah tak??pernah tak??

Umpamanya macam ni hah...

Uiks memang tak boleh nak tido bila time idea nih datang..
Meh kita listkan...

* Plan nak bukak kedai makan yang sangat simple dengan konsep family..Pinjam projektor dengan bos, pasang cerita2 blockbuster or bola.Sorang masuk gua cas RM5 dan keatas. Ok lah tu RM5. Siap dengan kome boleh makan je apa yang ada atas meja berapa kali kome nak...Menunya..makanan yang berbaloi dengan RM5 korang.. Siap tengok movie free lagi ko..
Hmm untuk props, memandangkan gua ni takde bajet, so ingat nak mintak kotak then jadikan kotak ni meja. Mudahla sket org mai nak makan. Ala makan stail Jepun je..Kata family.. Duduk simple2 sudah.. Tak gitu..

Olololo kiutnya makan atas meja jepun..Sesambil nak tengok wayang je pun..

* Plan nak bukak bundle kat rumah ni. Memandangkan belambak la baju adik-adik dan mama dan rasanya yang arwah papa dan nenek pun ada lagi. Apa kata kita jualkan sume. Memang niat asal nak sedekah, tapi susah sangat sbb my mum tu jenis sayang sume benda. So apa kata kita jualkan..
Murah2 je.Start RM1 to RM20..Ok What..Kata bundle.

Rasanya baju budak2 tu lebih banyak dari ni..

*Saya jugak plan nak bukak kedai jual makanan ringan seperti keropok lekor, goreng pisang. and ice blend untuk budak-budak 
 
Beginilah gamaknya rupa bentuk kedai tu..

*Hmm pastu nk bukak servis untuk budak2 poli ni beli tiket bas. Jadi agen tiket bas ok jugak kan?

*Nak promosikan barangan Sanza Shop.Oh yang ni memang idea gila.. Siap termimpi-mimpi. Nak buat iklan berbentuk video and photoshoot utk produk seperti perfume and tshirt tu. Gila la sape jadi model aku.Buli cukup-cukup.HAHAHAHAHA (gelak setaN)

Perghhh gempak la kalau iklan sampai mcm ni.,Perfume AAA je..

Agak-agak mampu ke nak buat semua ni??


nota kaki: Masa makin singkat. Next year maybe fly dah. So plan ni ada legasi tak?

11 Sep 2013

Free YSL T-shirt

Korang nak dapatkan T-Shirt YSL ni secara percuma tak??


Join la contest ni..



Ini Linknya:



All the best semua..


:)

8 Sep 2013

University of Lincoln offer MBA studies

As I got damply in jealousy mood due to my junior, Mr Rahman Latip will fly on 15th September 2013,
I try to apply to another university (other than King's College London) with February 2014 intake.

And again!!




I got an offer for University of Lincoln

But, it's MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION 

Sounds exciting for me (just the part of scholarship)...


Hahahhahhahahaha

My  former lecturer, Mr.Nashril strictly doesn't allowed me to choose Lincoln..Similar to my Boss..
Hmmmm ok..

Your wish granted..I won't go for Lincoln..
Despite of I'm desperately wish that I could leave Malaysia as soon as possible..;(


Dear Rahman Latip,
Save journey buddy
If Allah permit,I'll join you soon..


Hope that you will extend your study..so that we can meet there.
hahhaa ops.just joking..
I hope you will succeed there.

My pray is always for you..

Don't forget my souvenir..(maybe I can't meet u there.Who knows)


Regards,
Your Sis
~Wawa~

4 Sep 2013

Mencari Peplum Termurah di Pasaran??

Sekarang ni dah macam trend ramai yang suka pakai peplum
to those yang tak tahu apa itu peplum,

Secara ringkasnya fesyen peplum ialah digambarkan bahagian baju di pinggang hingga ke punggungnya ada kembang-kembang yang tersusun kemas dan beralun cantik ala-ala mini skirt

Untuk mudahnya, peplum ni merupakan fesyen yang sering digayakan oleh pelakon Saloma dulu. Trend lama-lama ni dah muncul kembali.

Peplum juga cantik digayakan bersama seluar palazo,skirt atau kain labuh seperti  potongan duyung atau potongan lurus. Tapi kalau boleh kain yang berpotongan itu janganlah ketat sangat

 And guess what, Wawa nak share tempat nak beli peplum ni dengan harga yang murah..

Off course la i kenal seller dia..

RM65 je untuk sepasang peplum+seluar palazo/kain mermaid.
Include shipping kos lagi ko..

Memang murah.


Meh tengok sendiri.


Comel tak staff GMC pakai peplum???



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...