Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

25 Apr 2013

BR1M. Menguji kesabaran....

Memang sangat2 menguji keimanan dan mampu menaikkan darah
Meh nak diceritakan kronologi kisah tragis ini..

Wawa tahu permohonan BR1M Wawa lulus lepas Wawa send email utk recheck dengan Lembaga Hasil.
Tapi tunggu punya tunggu, tak ada pun surat panggilan sampai kat rumah
I just buat tak tahu sebab understand it may due to ramai lagi orang lain pun dapat.
So I just ignore it sampai la dekat2 nak mengundi ni i start to take action

I call LHDN Kota Bharu and they confirm yg application memang success dan depa suruh ambek pengesahan di LHDN Kota Bharu.
So on 24/4/2013 dalam pukul 10pagi , Wawa ke LHDN Kota Bharu utk ambek pengesahan tu.
Pegi sekejap je, tup2 kena bayaq parking RM3. adoii
LHDN Kota Bharu suruh pi ambek voucher di Bangunan UMNO Machang

Memandangkan Machang tu akan melintasi rumah Wawa di Kok Lanas, 
So I decide utk settelkan my cousin punya job hunting
Kami ke Pusat Bahasa Tenian Jaya.
Guess What, jawatan kosong hanya untuk jawatan guru
I ask the form suruh my cousin isi but he refuse.
Terpaksalah den yang mengisinya
Bukan form biasa ok..
Siap soalan objektif 80 soalan dan esei lagi
Macam exam plak aku 
Keluar je, tgk2 kena saman oleh MPKB..
Terbaik!!!! Melayang lagi RM 5

Pendekkan cerita,
I reach Bangunan UMNO around 4pm..
Conversation yang mengejutkan bila I give them surat pengesahan LHDN KB tu..

Staff: Akak, nama akak takde dalam sistem. Mungkin akak tak kena panggil lagi?
Me: What?? Macam mana plak mcm tu.? But I did receive pamphlet dari "Mohd Najib Tun Razak" yang wish semoga anda telah menerima BR1M anda.. I still not receive it
Staff: Jap saya check. Oh akak kena pi ambek voucher tu dekat Tanah Merah.
Kat sini takde voucher tu?
Me: So awak nk saya ke Tanah Merah plak?? Saya baru je balik dari Kota Bharu ni.
Staff: Tu memang prosedur dia sbb tak dengar ceramah
Me: l;aaaaa. Saya tak dapat surat pun. Mana saya taw saya kena pi dengaq ceramah kat mana..


Arrghhh tension
Hangpa taw dak berapa jauh KB-MACHANG-TANAH MERAH TU??
Cheq ni keja taw..
Ambek cuti 2 hari ke semata-mata nak settlekan benda ni?


Just wondering....

* Awat la tak guna email or handphone nak notify penerima BR1M nih kena pi dengaq ceramah kt mana ke? Dah Dapat Duit ke?? Why still use letter as medium of communication. Takkan la depa xleh nak terpikiaq kot2 la surat tu tercicir ke?
* dah kalau nak bagi sangat, Awat xmo bank in ja?? kan senang. save time.. Konpem masuk akaun orang tu.tinggal suka hati dia ler nak ambek masa mana. tak payah nak beratur berebut panjang2 nak ambek duit. ini lebih menyenangkan bagi mereka yang bekerja. Yang tak keje pun lagi senang ati kalau just bank in.
*Dahler bagi voucher,, memang kena tunggu turn la nak cashkan duit tu, mesin ATM bukan bley clearkan duit tu.. haish burn lagi masa aku


kekadang terpikir plak. 
Duit BR1M yang aku dapat tu senang2 elok utk aku settlekan urusan tu je
just imagine:

Minyak kereta (kehulur kehilir kena campak) + potong gaji 2 hari tak keje + parking fee+ masa menunggu = haihh lebih kot RM 250 tuh..



TERASA BAGAI DI "AYAM"KAN.....
OH NOO!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...