Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

7 Jan 2013

WEY 4008

Last 2 weeks Wawa dan Mama terpaksa buat decision bila my bro bising2 minta kereta.
My bro ni belajar di Politeknik Ipoh and recently, he really need a car bila semua housemate dia dulu dh tiada di Ipoh.
1 week my bro ni ponteng kelas sebab tak tahu nak pegi kelas macam mana.
Hence, Wawa dengan Mama punyalah terkilan and dengan penuh tekad dan iltizamnya kami bertanya orang dan mulakan pencarian..

Semestinya laman sesawang Mudah,com mencari sasaran.
Kami gunakan maklumat dari sana and look for the cars.
Anggaran bajet hanya RM5k untuk kereta kancil.
Sememangnya susah gile nk jumpa kancil dengan harga tu.
Kancil standard yang kami jumpa harga 8500. 
dahla buruk..pastu siap minta add on lagi utk tukar nama..

Nak dijadikan cerita kami ke Pasir Tumboh dan jumpa owner Kancil WEY 4008
Luar memang tiptop..Warna putih. Enjin Turbo.. Enjin L2...Rim EK (entah betul ke tidak info aku bg nih..bkn taw pun..hehe)
Total price RM 11200..
So ape lagi..memang termenung la Wawa ngan Mama dengan price tu..
Bayangkan kami bajet 5k harga naik ke 11200.. 
Mana nak cekau duit????.. 
So Wawa memang dah give up..
Wawa cakap yang dengan harga tu Wawa tak mampu nak support.
but Mama kesiankan my bro..
So, she decided to buy..

Penjual kreta tu memang dok promote2 la kreta dia
Ckp kreta ni mmg kreta kesayangan dia la...baru tukar timing belt la..mcm2..
So kalau nak, mama kena bayar full.. 
Habis mengais la kami sebab nak bayar kereta tu.
Wawa pun memang x sempat nak merasa walau 1 sen duit gaji pertama kerja di Golden Minds.
Tapi takpe.. harapannya dengan pengorbanan ni..adik mudah nak belajar 

We see the car on Thursday. Make payment for 10700 on Saturday and on Sunday evening, my bro gerak ke Ipoh sebab dia ada kelas on Monday. Balance money tu owner kereta tu suruh bayar bila dia bagi tayar spare (gila betul jual kereta tak bagi tayar spare..dah la kita dah bagitaw nak berjalan jauh).
Owner tu cakap tayar spare kelisa boleh masuk dengan rim kancil tu (so terpaksala bg my cik Kelly punya tayar spare utk adik naik ipoh) 
Disebabkan kereta tu takde solat hajat lagi and masa nak naik tu lampu brek tak menyala, Mama suruh adik balik Kelantan on Friday. 
On Friday adik bertolak balik dari Ipoh ke Kelantan dlaam pkl 12 tgh malam
Mama call adik pkl 4 tanya dia dekat mana..
And he inform us that DIA SANGKUT DI BANJARAN TITIWANGSA..TAYAR PECAH,..
and lagi bagus TAYAR SPARE KELISA TU TAKLEH MASUK PUN

Adoiiii so dlm pkl 7 pagi lagi kami gerak kesana..
Before greak tu nasib baik kami dah tanya owner kreta dulu apa tayar yang sesuai.
katanya tayar lubang 100.
So, nak dipendekkan cerita, mama cari tayar tu dengan abg kawan adik.. Abg tu (pokteh) pomen di Pangkal Kalong.

So kami sampai Titiwangsa terus tukar tayar.
lagi bagus rupanya SPANAR OWNER KERETA TAK BAGI...(kamu ingat bukak tayar kereta boley pakai tangan??terbaik)
Jenuh bertanya org yg berehat kat Hentian Titiwangsa tu.
Adalah hamba Allah yang tolong.
Tp yang sadisnya..tayar spare takleh masuk rapat sebab skru kancil tu panjang2.
Kami follow adik dari belakang and he drive alone slowly.
Tetiba je dia berenti.
Terkejut bagai nak mati kami bila KEEMPAT-EMPAT SKRU DI TAYAR SPARE TERCABUT
nasib baik sedar..kalau tak kedalam gaung la jawapnya..

Dari Hentian Damai, Wawa, Mama dan Adik cari org yang boleh baiki rim kereta kancil adik
Kereta adik, my adik bongsu dan kawan adik tunggu sebab memang dah tak boleh gerak sebab skru takde
Semua kedai taknak.
Dekat 5 jam kami mencari sampai kami jumpa Kedai HAMKA.. (tepi jalan je..0139166450)
Dia dah bagitaw memang tak boleh baiki rim, tp mama merayu sangat. asalkan kereta adik boleh turun sampai ke kedai dia pun ok.
dia tampal tayar and masin betul mulut dia.
Kami beli skru baru, pakaikan tayar kancil yang ditampal dengan skru baru..sampai je kedai dia.tayar bocor.

So, dia guna tayar spare dan pasang skru baru.tp dia pesan agar bwk slow sebab tayar spare ni tak sepadan dengan kereta adik.
Alhamdullillah, slow2 kami smpai rumah jam 8 malam dengan penuh kepenatan
Mama keesokannya call tuan kereta tu..
Tuan kereta tu tak admit salah dia.So dia suruh kami resend kereta dia
Kami bersetuju untuk resend
TP AMAT MENYEDIHKAN..
DIA HANYA NAK BAGI BALIK 5K.
balance duit dia cakap dia nak guna utk baiki kereta tu sebab masa dia bagi kereta ok.

Does he mean that my bro tak pandai bawak kereta?
Helloooooo
Kereta u bagi tu, lampu brek memang tak menyala, tayar spare u tak bagi, spanar u tak bagi, then enjin banyak masalah.
Enjin kalau my bro bawak laju sangat dia akan change from 120 tu ke 0 (tak ke naya??)
Pastu kalau tekan clutch, brek jadi keras..

Ahhhhh malas nak cakap banyak..
like seriusly tension pasal kereta ni.
Tapi mama cakap takkan jual dah.

Mama akan simpan kereta tu sebab sentimental value.
RUPANYA FIRST OWNER KERETA TU BERNAMA ZULKIFLI HUSSEIN..
and my late papa bernama ZULKIFLI HUSIN.
bezanya first owner lahir tahun 1988 
Second owner, tuan yang jual kereta tu kepada kami,
Third owner, my brother
Wawa macam tersentap dengar nama tu.
Masya-Allah..rupanya ada sebab Allah hantar jugak kereta tu untuk kami..
Biarpun menyusahkan, namun sangat menggamit memori.
Mungkin ada yang berfikir kebetulan je nama lebih kurang sama
Tapi bukan ke kebetulan tu umpama 1 dalam 1 juta kes??
Mama cakap, Papa dulu tak pernah ada kereta atas nama dia.
Perangai kancil tu sebijik sama dengan perangai kereta-kereta lama yang pernah papa pakai dulu.


Memang sakit ati kisah WEY ni kan?
tapi kami redha.
biarlah tuan kereta tu nak ainaya kami
Rezeki Allah akan beri balik pd orang yang terainaya.


Korang yakin???


.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...