Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

31 Dec 2013

My First Trip Abroad, Acheh..;)


Penghujung tahun 2013..
Ramai yang bertanyakan pencapaian di tahun 2013..
Bagi Wawa, pencapaian terbaik ialah apabila dapat menjejakkan kaki ke Bandar Acheh, Indonesia.

 Sebenarnya ini trip company..
Dah lama dah.. 19 Disember 2013 hingga 22 Disember 2013.
Inilah peristiwa yang paling Wawa takkan lupakan dalam hidup
Sepanjang 4 hari disana,banyak benda yang dapat dipelajari 
Banyak kenangan manis dan ada sikit la pahit..hehe

Memandangkan gambar ni tak dapat disusun mengikut masa,
jadi Wawa akan menceritakan tiap-tiap kejadian di sebalik gambar..
 
Inilah Masjid Raya Baiturrahman...Masjid yang dikatakan tidak musnah walau dilanda arus tsunami pada 26 Disember 2004. Sungguh kagum dengan seni bina dan keindahan masjid ni.. Sekali tengok sama macam seni bina Taj Mahal di India. Menurut cerita, diluar  kawasan masjid merupakan kedai-kedai milik bangsa Cina. Sewaktu kejadian Tsunami, pekedai-pekedai Cina terbabit mendakwa bahawa mereka melihat Masjid Baiturrahman ini diangkat oleh cahaya putih. Kebanyakan mereka kini telah memeluk Islam

I really miss this kid.. Namanya Adawiah..Anak kepada Ustaz Syed dan Kak Za/. Adawiah ni the youngest in this trip tapi dialah yang paling aktif.



Kumpulan lawatan kami. Rindu pada family Cikgu Zul & Kak Maria, Ustaz Syed & Kak Za...:)

Gambar ini diambil di kedai cenderahati sekitar Masjid Baiturrahman

Gambar di Museum Tsunami Acheh. Masuk free je.. Museum ni memang nampak ekslusif


Di PLTD Kapal Apung..


Program Ceramah yang disampaikan Abang Raja untuk mahasiswa Malaysia yang belajar di Universitas Anak Negeri Ar Raniri, Acheh..

Sejuk hati tengok adik-adik ni..

Antara perkataan yang berjaya mencuri tumpuan. Ayam lepaas rasanya bermaksud ayam kampung. Ayam lemaas tak taw plak mcm mana..::P

Bergambar di kawasan kapal yang tersangkut diatas rumah semasa Tsunami 2004. Menurut masyarakat setempat, kapal ini datang dari arah yang tidak diketahui dan telah menyelamatkan 59 nyawa. Antara mereka yang terselamat ialah bayi, orang tua dan mereka yang kurang upaya

Abang Raja berceramah kepada Mahasiswa Malaysia di Acheh

Makan petang. Pulut bakar cicah kuah durian. Murah je.. 1000 rupiah jer satu.. Siap gratis lagi 2..:)

Abg Rustam..My boss personal assistant. Macam orang kanan bos..Dah lama Abang Rustam bekerja dengan Abang Raja. I am sure they are close friend..:)

Me.. bergambar diatas kapal lambat menuju ke Banda Aceh dari Pulau Sabang. Dari Banda Aceh ke Pulau Sabang kami menaiki kapal cepat.. Sejam menuju ke Pulau Sabang. Namun sungguh tidak selesa bagi mereka yang mabuk laut. So, masa balik, kami bertukar ke kapal lambat. 2 jam untuk ke Banda Aceh. Namun, rasa mcam titanic..

Bergambar di Pulau Sabang bersama Iz. Iz merupakan salah seorang pelajar Malaysia yang belajar di Aceh..

Golden Minds Consultant team at Pulau Sabang, Indonesia






Gambar ni di kawasan perkuburan. Sumpah ni gambar candid!!!

Jadi jutawan dalam masa 4 hari.. duit berjuta-juta.. HAHA

Inilah kawasan perkuburan tadi. Jika dilihat, perkuburan ini betul-betul disebelah laut. Ajaibnya, perkuburan ini juga tidak musnah dek arus tsunami. Air terbelah melalui perkuburan ini. Menurut cerita, ini merupakan kubur pemerintah Aceh yang mula-mula menyampaikan ajaran Islam ke Acheh..2 3 orang yang melawat kubur pada waktu itu terselamat dari arus tsunami..



Bergambar di kedai Mr. Piyoh yang betul-betul berhadapan Hotel Medan..Baju-baju Mr.Piyoh memang sangat ekslusif. Harganya sedikit mahal berbanding baju-baju lain.. Tshirt dipanggil Kaus di Aceh

Bergambar bersama Dr.Hadi, pemilik klinik panel syarikat kami di hadapan Masjid Baiturrahim.. Masjid ini juga dikatakan tidak rosak dek arus tsunami

Masjid Raya Baiturrahman


Takkan dilupakan makan ikan bakar yang sangat sedap. Seekor ikan sahaja dapat menghasilkan 4 pinggan dengan harga cuma RM40..

I miss all of them..Family Cikgu Zul & Kak Maria ; Achik, Along, Angah, Aisyah and Ijat.. Family Kak Za & Ustaz Syed: Adawiah and our team: Me, Abang Raja, Abang Rustam, Pijie and Dr.Hadi...

Bergambar menuju ke Pasar Atjeh.. Tak boleh nak bagi komen banyak sangat sebab kami tiba diwaktu Pasar Atjeh nak tutup dah..;(

Kami menaiki beca melihat suasana malam di Acheh.Yang bestnya beca disana pakai motor. So takdelah kita kesian sangat depa nak mengayuh beca macam di Malaysia..


Makanan di Acheh kebanyakannya pedas-pedas.
So, beta yang tak makan pedas ni memang susah sket la.

Namun masyarakatnya sangat baik dan peramah.

I hope i can meet them again..;)

8 Dec 2013

I Know What You're Thinking..

I am a psychic now.

HAHAHAHA

U can never hide anything from me..



 U better watch out..;)

3 Dec 2013

Can you ever be friends with your ex from my perspective


After keep having bad dream and feels like he's around me, amazingly, I met my first ex yesterday.
Trust me...Nothing happens..
It was just unplanned meeting and we say hi..

I share this opinion to understands more about guy
Actually, it is not easy to trigger what actually in their minds
As I told my MR.OKU, on the meeting (which I thought he might get jealous)
Ironically, HE DOES NOT GET JEALOUS
Despite, he even told me that I was rude for not take more time to talk with my ex..

What??? on what reason I must stay..
And on what reason he did not get jealous
And more even weird, on what reason my ex treat me like a stranger?

I try to be nice to him as he is related to my MR.OKU and he's even one of my friend before we break up.
As the time pass, we have our own partner, hence I don't even think it was a problem to make friends.


I found an article on MEN believe that they SHOULD NOT BE  friends with their ex ( I guess my ex even thinks so)

1)  COMFORT Zone
 It's never easy to break up with someone you've shared good times with (and even if they were bad times, they were still times).
But the person who does the breaking up feels like less of a bad guy by offering that sense of truce: "It's not you, it's me. We can still be friends." This peace offering of friendship provides the dumper with the solace of knowing they aren't such a horrible person because they still want to be friends with their ex.

2) I've created a monster:

Not only does it give the dumper the comfort of knowing they aren't monsters, but by wanting to remain friends, it also allows the dumper to feel that their former lover will still be in their life, and they won't have to miss having them around.So now the dumper can move on with their life with ease, and with the pleasure of having coffee with their former mate every so often. The person who got dumped, however, has the pleasure of being constantly reminded of the person who ripped out their heart when they receive friendly messages and e-mail.

3) You've seen each other naked

As hard as it is to accept, it's difficult to bring a relationship back to its normal state after having been intimate with someone. You will always have an image of that person naked, and memories of the trysts will always be triggered by the smell of her skin or perfume, or even by hearing a song that you once made passionate love to.And as thick-skinned as you are, it's hard to see the person in the same light after being entangled in each other's skin and sharing a moment of sheer ecstasy with one another.
  
4)You can't confide in each other
As hard as two exes try to stay friends, they can never really confide in each other. How do you tell your ex that you have a hot date tonight or that you and your new lover are going away on a steamy getaway? You can't even tell your ex that the reason you're smiling so much is because a woman has just pleasured you like never before. You can tell her these things, but new lovers and mates are always going to be a sensitive issue. It's even harder to tell her how hurt you were that your date stood you up the other night, thanks to your sense of pride.
Remaining friends seems to provide us with the security blanket that the person who has been in our life will still be there, and we can call on them every once in a while to find out how they are, however, we'll never actually know how they really are.

5) There will always be one-sided bitterness

Since breakups are rarely one-sided, one party will always feel resentment or bitterness toward the other. Even if your ex is feigning friendship, she's not sincerely your friend. If it seems like plans with your new potential woman are always being sabotaged, they just might be.

6)Jealousy comes into play

And where there's bitterness, there's jealousy. And the truth of the matter is that it's hard to be sincerely happy for your ex when she's just found the new love of her life.

7)You don't want them with anyone else

It's human nature to be jealous or resentful when our ex finds a new person to cuddle up to, even if our feelings have somewhat faded. It becomes a race of who will find the new lover first, a challenge especially brought on by the person who was dumped. Even for the person who did the breaking up, the thought of someone else taking your place in the memories that you and your ex shared is hard, and sometimes extremely painful to fathom.

8)Passion still exists

Even if your relationship was completely problem-ridden, chances are that the passion and sexual chemistry between the two of you still exists (unless lack of attraction was the reason for your breakup). This is a recipe for disaster because it means that every time you get together under this new "friendship" premise, the lust and passion you have makes it more likely that you'll end up in "one more" night of unbridled "goodbye" sex, for old times' sake. This brings you right back to square one — how you felt right after your breakup, and just when you were doing so well.

I do admit that it was hard to make your ex to be your friends
But all of the argument above shows that you do not accept the fact that your relationship already end
And you even cannot forgive and forget the past that you have with your ex
Surely, it is hard to forget
But we can treat is as one of the lesson in life
However, life must go on
Get a new life and stay happy
That's the purpose of life


YOU WILL NEVER KNOW THE FUTURE
HENCE, WHY WE SHOULD BLAMING EACH OTHERS

this post doesn't mean that I really want to be friends with my ex. It was just a thought where I'd love to share to make my readers understand that everything is on Allah to plan. We should not regret on what Allah had give to us. Just keep positive to Allah's plan and Be Happy..


26 Nov 2013

1st year anniversary, Golden Minds

26th November 2013..
I'm reaching my first year anniversary with Golden Minds Consultant

i am so glad with this achievement
Hoping for more years to come and we can still stick together..

It was still fresh in my mind,the first day i am here
I was all awkward but I can adapt if fast with welcoming treat from the staff

In my resume, i had lots of jobs and I always will create excuse to try another jobs after getting my first salary at that place.

it is different with Golden Minds Consultant..
I faced my 12 month smoothly and i really love it..


Dear GMC staffs, thanks for such memorable experience together in this 1 years time..
Hope we can make it more in future..

Thanks for the trip to Acheh..
It is my first trip abroad
And I feel so grateful for this opportunity given when I am with Golden Minds Consultant.


#I treat it as my anniversary gift from the company..:)

Thank you Golden Minds Consultant....I love You..
 

21 Nov 2013

Siapa Ahmad Ammar bin Ahmad Azam?

Mulanya saya sendiri tidak mengenali beliau.
Namun saya yakin, beliau merupakan seorang insan hebat.


Ada yang menyatakan Ahmad Ammar mendapat perhatian ramai kerana dilahirkan dalam keluarga yang kaya
Dan berasal dari keluarga yang dikenali.
NAMUN, jika kita lihat dengan lebih mendalam,
bukan isu kekayaan mahupun pangkat dan keturunan keluarga Ahmad Ammar yang cuba ditonjolkan dalam kisah Ahmad Ammar ini..

Ia berkisar bagaimana seorang anak muda,
seawal usia 20 tahun,
telah pergi bertemu Allah S.W,T
dan bagai mana indahnya Allah mencatut perjalanan hidup beliau untuk dijadikan pedoman kepada kita.

Saya tertarik dengan nota tulisan beliau..

"Aku sangat terkesan setelah membaca syair ini,.. Lalu aku mula berfikir, aku sudah terlalu lama hidup dalam zon selesa. Mungkin sudah tiba masanya aku mengorak langkah berkelana untuk melihat ciptaan di muka bumi milik Sang Pencipta ini" (Catatan  dalam buku nota Ammar)

Ammar menulis catatan ini setelah membaca Syair Imam Syafie..

"Dan tiadalah duduk setempat bagi orang cerdik dan beradab itu dianggap sebagai rehat# Tinggalkanlah tanah air dan mengembaralah"

"Berkelanalah, engkau  akan mendapat pengganti orang yang meninggalkanmu #, Berusahalah, kerana keindahan hidup itu ada pada kepenat-penatan".

"Aku melihat air yang tenang bertakung, mencemar kandungannya sendiri,# Sekiranya ia mengalir , ia akan baik, sekiranya ia tidak mengalir, ia akan tercemar"..

Ammar dijemput Allah pada awal Muharam
Bulan Muharam,  adalah bulan Nabi Yusuf a.s dilepaskan dari penjara
Bulan ini Nabi Ayub a.s disembuhkan dari segala penyakit
Bulan ini Allah menjadikan laut sebagai laluan kepada Nabi Musa..

Beruntunglah Ammar diberikan rezeki oleh Allah untuk berada disisi Allah dan Rasulnya pada Awal Muharam 1435.
Dan Ammar merupakan rakyat Malaysia pertama, diberikan penghormatan untuk disemadikan disebelah  Abu-Ayub Al-Ansari atau nama sebenarnya Khalid bin Zaid  yang rumahnya pernah didiami Baginda Rasulullah S.A.W..

Masyaallah,begitu besarnya kurniaan Allah..

Buat mereka yang masih merasakan Ammar bukan sesiapa,
Renunglah diri kita,
Adakah kita juga akan mendapat karamah Allah di penghabisan usia kita?
Di usia kita, berapakah pengorbanan yang telah kita buat untuk agama dan Allah S.W.T?

Doa saya,
Saya tidak pernah mengenali dan berjumpa saudara Ammar semasa hayatnya,
Namun,
Semoga saya berpeluang untuk bertemu Ammar di Syurga kelak..AMIN..

18 Nov 2013

Going Abroad In December 2013

It was one of my dream to go abroad 
and I can't believe that it's going to be REAL..






 Awesomee..:)

10 Oct 2013

Bawa Aku Pergi



nota kaki: i feel this song is suitable to mine..:)

9 Oct 2013

Friends and Seniors Day Out..Universiti Kebangsaan Malaysia

Sometimes i feel regret of my decision to reject the offer from Universiti Kebangsaan Malaysia
Master in Anthropology and Sociology... the course that i damply work for during my degree studies and i just simply ignore the offer after i got the invitation letter.
I know it's kinda weird when you let go of something you love. but i believe i had make a good decision
I will go for King's College London..

Ahad lepas Wawa ke Kajang (06102013)
Stay dekat rumah kawan masa degree kat merbok dulu dekat Bandar Baru Bangi Seksyen 8.
Family Dian ni sangat2 baik dan mesra
Ayah Dian yang hantarkan Wawa untuk interview di Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan di Putrajaya.
Dian tak suka ambil gambar..
So I can't upload her photo here,
But I really2 hope that she can send my regards to her family

Oh yer. meh nak bercerita kenapa Wawa kesana.
i got an interview offer untuk Pekerja Sambilan Harian
if using rate degree means your salary is RM100 per day
tapi tak pasti lagi anda akan dapat rate mana.
Dan anda juga tidak layak untuk benefit lain seperti kemudahan loan, pencen dan sebagainya.
Untuk mencari pengalaman, YES.. i should accept the offer
tapi kalau btl2 nak hidup, rasanya kena consider banyak benda
Wawa kena consider in term of transportation, accommodation and others 

After that, I meeting my friends yang sambung Master dekat sana.
Kak Muna,Abang Mus dan Abang Apir ni actually my seniors in UITM Merbok
Currently mereka buat Master dalam Sains Politik dekat UKM
My baby Riz pun ada di UKM..
But so sorry I tak sempat nak roger you..

The view from Ministry of Tourism and Culture Putrajaya

Abg Mustaqiem

Mus and Apit

he's not friends but I found it at the restaurant we eat. 


My senior Kak Muna Zaleha..

And Us... 





 And at night I meet my bestie Cik Lesung Pipit Shah Rukh Khan... Cik Hidayu Haron...




Thanks for the cakes and scaft.. Love u Orked..


Nota kaki: I'm gonna miss you guys..Jarang sangat dapat melepak ngan kawan-kawan macam ni bila dah kerja... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...