Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

24 Sep 2012

PAC Story

Lama sesangat tak update story sebab currently i'm so buzy with travelling..
Nilah baru ada masanya spend di rumah..

Sebenarnya excited nak bercerita tentang PAC nih
Bagi mereka yang tak tahu
PAC is stand for PTD Assessment Centre
Ini merupakan stage kedua selepas ujian bertulis bagi menjawat jawatan PTD ni
ada 1 lagi stage iaitu INTERVIEW akan ditempuhi sekiranya calon berjaya di peringkat PAC ni..

Adakah Wawa akan lulus??
HAHAHHAHHA
soalan cepu mas..
PAC ni mencabar juga sebenarnya
Disamping calon2 nya kebanyakan ialah dari mereka2 yang telah berusia or berjawatan or bergaji besar or somebody,ujian2 yang diberi juga mencabar minda, mental dan fizikal
Everything looks formal
Even nak cakap,makan or bergaul semua nampak formal..
Most of the time,the candidate is using English language to speak with others..
Attire jangan disebutla..nak makan pun kena pastikan kasual.

Just imagine untuk pendaftaran, Wawa pakai kasut putih getah je and my mum on the spot suruh tukar pakai kasut dia.
saiz kasut dia 39 and mine is 36..dah melambak2 tisu Wawa sumbat to make sure tak longgar but still tercabut..
So..dengan penuh rasa tidak berdisiplinnya, Wawa je the only candidate yang pakai kasut lain dari yang lain.
Candidate lain pakai kasut kulit hitam, siap ada yang sakit kaki pun rela redah pakai jugak semata2 untuk jawatan ni
ehhehehehe..my attire, maybe FAIL..;P


Lets talk bout the activities
most of the activities require the candidate to discuss in group
in Bahasa Malaysia and in English
Ada jugak aktiviti yang memerlukan penyelesaian masalah seperti dia beri kita satu situasi dan kita akan dapat watak.Kita perlu pertahankan watak kita tu untuk make sure others pun sokong kita.
That time the scenario is during nuclear holocaust
Thanks God, Wawa dapat role as Doctor..memang sume orang nak gua stay la jawapnya..hahhaha
Rasanya that's the only game yang humor.
My friends ada yang kena jadi pregnant widow, politician, lawyer, disabled person, elderly women and etc
so cuba korang bayangkan bagaimana lawaknya hujah2 yang diberi oleh mereka utk pertahankan diri..


Ada jugak aktiviti yang memerlukan presentation
This is individual
you'll given a topic and time to prepare the slide.
Present in front of the panel.
it is only 7 minutes and slide tu kena 1 mukasurat sahaja

Wawa lupa ada 1 task yang mana kita diperlukan untuk rank kawan2 kita.
biasanya 2x.means you should rank your friends on who should pass this PAC first..

And aktiviti yang ditunggu2 ialah larian 2.4 kilometer
Kami tak lari dlm padang pun.
Tp keliling kawasan INTAN WILAYAH TIMUR tu
Ada specific time given
This task memang Wawa fail..
selesai je lari terus gelap mata den..
tula..sape suruh sembunyikan yang diri tu ada asthma.



In the nutshell, PAC is lots more about formality
tp Wawa jumpa banyak kawan2 yang menggembirakan..
My group memang best..
I miss them a lot
Kak Shaz, Kak Noon,Kak Sungau, Abg Umai and My roomates Kak Zati..
Kak Shaz graduated in Law UIAM, currently working at corporate division in Prokhas
Kak Noon is my senior in Scipp.. baru je siap project keje ape ntah..hehe lupa
Kak Sungau ni nampak lembut.tp so sweet dpt tgk she and her husband join PAC ni sesama. both of them currently penolong Audit
Abg Umai ni PTD Contract.dah 5 kali ambek PAC.fuh cayalah dengan dia..tabah btl teruskan PAC
and Kak Zati pulak ada background biotech.first class graduate..
not to forget my partner from Asasi Law dulu, Qayyum
memang mantapla mamat Qayyum ni.
dulu terkenal dengan contact lens dia but currently attire dia berubah demi job ni.
Kami merupakan calon termuda untuk program PAC..


Lulus tak lulus Wawa tak kisah
Yang penting experience memang best.
Doakan saya.;)


ini no badan utk PAC saya..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...