Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

28 Dec 2011

Demam Final Semester 5 degree...

study week untuk budak2 UITM dah bermula sejak 
22 Disember 2011 lalu..
Awal2 cuti ni biasala..

BALIK KAMPUNG kan..

cuti2 jugak..
jgn lupa study taw!!

Firstly, Wawa nk share satu cerita lawak..
Adalah sorang hamba ALLAH tanya Wawa

"Macam mana Wawa study tiap2 sem dapat dekan??"

Dlm hati nk tergelak Wawa dengar..
Meh Wawa share tips nya..

1) Perlu diingat..setiap apa yang berlaku datangnya daripada ALLAH..Sebagai hamba, kita hanya mampu berusaha..ALLAH yang menentukan segalanya.. Jadi, betulkan niat paling utama..
To those who know me well, they may know that i never dream to be BAS student..jadi niat Wawa dalam belajar ni hanyalah untuk menggembirakan satu-satunya ibu Wawa..Wawa berusaha untuk bahagiakan Mama dengan pencapaian Wawa..

2) Ada schedule..




mcm mana nk susun schedule ni??
* Wawa jenis pelupa..so, kalau korang perasan, Wawa akan susun untuk study paper berkenaan bila dkt2 nk final untuk paper terbabit..barulah fresh2 masuk dewan nanti..
* Jangan lupa masukkan time untuk korang berehat jugak...Study memanjang pun x leh gak..nanti tension..


3) Cara study 
*time study, Wawa akan mulakan dengan baca semua chapter..
buat note simple2 yang kita mudah faham..
sambil baca tu, Wawa akan make sure Wawa tulis balik apa yang Wawa paham..

Kajian mengatakan bahawa selepas 48 jam, anda akan lupa lebih daripada 90% apa yang telah anda pelajari. Perkara ini boleh dielakkan jika anda mengulang semula apa yang telah anda pelajari atau apa yang ingin anda ingat.

Tentu korang pernah dengar ayat ni..

Aku dengar dan aku lupa..
Aku lihat dan aku ingat..
aku lakukan( tulis/praktik)  dan aku mengerti
Aku ajarkan maka aku menguasainya..


4) Keberkatan
*Keberkatan yang paling utama datangnya daripada ALLAH
Jangan lupa untuk minta dengan-NYA
So, banyakkan solat sunat hajat dan berdoa pada ALLAH

*Keberkatan juga datangnya dari guru kita
Jadi di musim study week, 
Wawa slalu amalkan untuk berjumpa lecturer2..
Lecturer2 di UITM Kedah memang dah paham sangat trend Wawa
time tulah Wawa akan tanya semua yang Wawa tak paham
tapi korang jangan la pegi suruh lecturer tu terangkan dari awal sampai akhir
tu memang sengaja menaikkan darah dia..
Make sure korang dah study dan tau apa yang nak ditanya..
sehari sebelum paper final untuk subjek berkenaan,
Wawa akan jumpa lecturer yang mengajar untuk minta restu..
Moga2 dia redha dengan ilmu yang diberi

*tidak dilupakan keberkatan datangnya dari redha ibu dan ayah.
Sebelum masuk dewan, Wawa akan telefon Mama
mintak Mama doakan Wawa..
memandangkan kampung halaman jauh..
nak balik tu memang makan kos..
inilah cara yang selalu Wawa amalkan..;)


5) Cukup makan, cukup tidur, cukup rehat...
Wawa selalu dengar yang di waktu study week..ramai yang pulun gila2 study sampai x sempat makan, tidur dan etc..
Pada Wawa kaedah pembelajaran sebegini tak elok..
Badan kita perlukan rehat jugak..
So jangan terlalu paksakan diri anda..
Jangan sampai tak tido..
Nanti kepala pening nak final..
Sebaliknya lakukan dengan terancang..
Wawa biasanya amalkan makan kismis dan susu time study week
Wawa jugak lebih suka tidur awal then bangun balik 2 3 pagi sebab time tu sunyi nak study..
Depend kepada cara yang anda selesa...;)

6) Jangan stress...
Time dekat2 nk final tentu mcm2 akan jadikan..
Wawa pun selalu alami perkara yang sama..
Kematian, putus cinta, kehilangan harta benda, gaduh dan mcm2 lagi..(if u guys following my blog, u may know what i face during final)
perlu diingat bahawa semua ni adalah dugaan dari ALLAH..
sememangnya kita manusia biasa akan merasa tertekan..
namun sebaiknya kita perlu pandai mengatasinya..
Cuba kawal emosi untuk terlalu memikirkan masalah2 terbabit sebaliknya fokus la untuk final..
tak lama pun..2 minggu je kan..
 TAPI ..Jangan nervous or tertekan sangat untuk Final
selagi kita bergelar student..
memang dah jadi perkara biasalah bercinta dengan final ni..
So alah  bisa tegal biasa kan?

Rasanya cukup la buat stakat ni..
Itulah yang slalu Wawa amalkan..
Wawa kongsikan mudah-mudahan berguna untuk reader2 sekalian..
Banyakkan berdoa taw!!

note: Manusia hanya mampu merancang, ALLAH menentukan segalanya..
Usaha + Tawakal + Keberkatan =  Kejayaan..

Insyaallah...Selamat beramal...;)







2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...