Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

25 Apr 2011

ambek intersesi x dpt ANC??

seyesly masa mula2 dapat khabar angin ni
terkejut sakan la wawa
why i said this as khabar angin coz until now, i don't know the truth..
AM I THE LAST PERSON KNOW THIS FACT??


see abg yg plg kanan..ni lah beza student ANC dengan student lain..grad pakai selempang tu..nanti bila konvo bakal duduk di barisan paling hadapan..insyaallah..sama-sama kita doakan kejayaan bersama..

there are certain fact buat wawa percaya benda ni..

1) seperti kata koordinator, tujuan utama intersesi adalah sebagai peluang kepada pelajar-pelajar yang carry paper, ketinggalan dll utk catch up and grad by the stipulated time..
2) pointer untuk subjek intersesi akan masuk pada result semester semasa...contohnya ambek intersesi masa part 4 seblm masuk part 5..so pointer intersesi akan masuk result part 4..
jadi, utk part 5 yg sblm ni ada 24 credit hour akan menjadi 21 credit hour (3 credit hour td dah tolak intersesi),,means your credit hour takkan cukup 
3) my housemate tell me that one of her friend got 3.7 something during part 5 but cannot acknowledge as dean list due to not enough credit hour..dekat status result dia hanya ditulis LULUS


apa pulak ANC???
bagi mereka2 yang tidak tahu..ANC merupakan singkatan kepada ANUGERAH NAIB CANSELOR
untuk dpatkan anugerah ni.anda kena dapatkan DEAN LIST every sem sepanjang pengajian
so ape kaitannya ANC dengan intersesi??
berdasarkan sebab-sebab diatas, intersesi atau "short course" bakal mengencatkan peluang calon2 ANC untuk mendapat ANC...

this is my personal opinion:
thanks to blog sebab bg peluang utk luah opinion..
tiada seorang pun yg tahu sama ada dia akan dapat ANC ke tak..
I ADMIT THAT AND ALLAH IS ALMIGHTY TO KNOW ALL.
tp..adalah sesuatu yg sgt rugi syg2 ku sekalian.
bila anda ada peluang ANC tp anda sia-siakan semata2 krana intersesi..
grad dengan ANC idaman semua pelajar..

one of my friend said to me
"wawa, mcm mana kalau sy ambek tolak intersesi then sy x dpt dekan jugak sem ni"
what i answer is...
"nobody know our result after this..rezeki kita ALLAH yang tentukan..mcm mana kalau takdir ALLAH anda dapat jugak dekan tiap2 sem (maknanya anda memang layak utk ANC) tp ANC anda tidak diiktiraf kerana intersesi???yg tu sangatla menghampakan..
sekiranya anda disituasi sekarang seorang calon ANC..(dekan sepanjang belajar) knp anda nk sia-siakan peluang ANC semata-mata kerana intersesi??

i also want to share my personal reason why i don't do my intersesi..
1) reason kat atas ni memang yg utama..lepas taw wawa terkejut sangat..bukan nk riak konon wawa ni calon ANC..tp kita semua sentiasa berusaha ke arah itu..peluang yg ada wawa xnak sia-siakan..(TLG LA DOAKAN WAWA DAPAT ANC YER..INSYAALLAH..)
2) intersesi yg bakal dijalankan hanya 3 credit hour..means in one day only 2 to 3 hours class..how about the rest??sy seorang yg cepat bosan..so..i can't live in that situation..
3) kos untuk melakukan intersesi juga mahal..for mereka2 yg ada FAMA biasiswa..(father + mother biasiswa) maybe not a big deal..but for person like me..it totally a big deal..yes i am a JPA holder..and i admit..JPA sponsor me is quite much..(THANKS JPA..)but wawa jugak seorang anak sulung and ada keluarga untuk dibantu..duit yg ada memang semua wawa perlu urus sendiri..and ALHAMDULILLAH, sejak dapat JPA wawa x pernah mintak duit ngan mama..malah wawa yg rasa ada tanggungjawab utk bg dekat mama.
if i stay for intersesi..kos makan, kos bil air dan elektrik, kos entertainment (wayang,lepak n etc) konpem banyak..lbh2 ag 1 paper je nk wat intersesi..
4) adalah lebih menguntungkan sekiranya masa cuti yang ada( 4 bulan sangat panjang) digunakan untuk mencari pengalaman bekerja..kerja-kerja managerial pun insyaallah dapat..pengalaman bekerja amat berharga memandangkan anda boleh masukkan dalam resume dan menaikkan pengalaman bekerja anda..think for  the future..
5) i don't want to do something coz terpaksa..means ikut kawan, kalau x buat nanti sem depan xde kawan, nanti sem depan banyak beban dari org lain..for me no such thing as that..with all pro's and con's i think it is worth for me to not do that intersesi..percayalah.kita x tahu pun dengan siapa kita akan bekerjasama lepas ni..so mana kita tau it is more tough than now??ok la..anda nk menang kan..cuba ramal la esok jadi apa..taw tak??esok jer..bukan sem depan..anda dapat?? KONPEM TAK..so jgn terlalu negetif..betulkan niat..insyaallah ALLAH akan sentiasa memudahkan urusan hambanya..


kesimpulannya..all of the reason above is my personal feeling..my personal opinion.wawa xde niat pun nk pengaruh sape2 sebab xde untung pape pun kalau wawa buat mcm tu..

p/s: sentiasa doakan kejayaan bersama..insyaallah ..
for whatever reason.think wisely before make any decision.tanyalah mereka2 yg berpengetahuan spt koordinator, motivator dll..

to my friends who still want to proceed with intersesi..VIEL GLUCK...
and to friend who don't want..make sure use ur time wisely this holiday..=)
\



4 comments:

  1. tapi macam mana yang terpaksa kena amek intersesi macam saya?kalau x amek, saya x kan dapat grad on time..huhu

    ReplyDelete
  2. kawan-kawan akak pun mcm tu..lbh2 ag yg penerapan..i don't know their status..but from what i know they can choose not to do intersesi..like saudara Mahathir Sugua.dia x buat intersesi so dia 1 sem lambat dari geng2 penerapan spt Azri, Khai, Shalik

    ReplyDelete
  3. Excuse me akak so kawan akak yang Wawa tu dapat ANC tak? Saya pun pernah buat advance paper, setakat ni alhamdulillah Dan insyaAllah menuju ke ANC, saya tak Akan dapat ANC ke?

    ReplyDelete
  4. kalau semester akhir tapi dia decide tak nak buat supp exam but nak buat intersesi boleh ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...