Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

23 Feb 2011

ACC 216- INTERMEDIATE COST ACCOUNTING

salah seorang kawan saya minta saya tolong ajarkan dia subjek ni
subjek ni saya dah ambil sem lepas
alhamdulillah rasanya hampir satu kelas dapat A
masalahnya sekarang saya tak berapa yakin..
but, i'll try my level best to help you...

kesian kawan saya tu sebab saya tiada kelapangan  waktu untuk mengajarnya
malam ni saya ada kelas german 
dan malangnya testnya berlangsung esok
papepun i wish u good luck..

PROCESS COSTING-a form of operation costing whereby costs are arranged to process/operations and average over unit produces.

dalam topik process costing ni ,ada beberapa perkara perlu dititikberatkan:
-make sure you know that the process is in which stage (process 1,2 or 3-biasanya soalan dah bagi)
-direct material(berapa unit dan berapa harga seunit)
-direct labour(bilangan jam dan berapa harga setiap jam)
-direct expanses( berapa perbelanjaan yg digunakan -biasanya dah bagi)
-output (refer to berapa unit yg lastly dia produce)

cara pengiraan( pastikan buat dalam bentuk table (belah kiri dan belah kanan)
sebelah kiri
-direct material
-direct labour
-direct expanses
-Overhead (cara nak kira overhead biasanya diberitahu dalam soalan contohnya: RM20250 is to be absorbed into each process based on direct labour hours rate.Pastikan anda melihat direct labour hour rate di setiap process 1,2 dan 3 untuk mendapat nilai overhead.

sebelah kanan
-process seterusnya
-normal loss (berkait dengan expected loss, biasanya soalan bg..contohnya in process 1 expected loss 2% of input) jadi kena kira berapa unit..untuk part Cost Per Unit (CPU) adalah nilah scrap value
-balance kan akaun untuk mendapat abnormal loss or abnormal gain

abnormal loss berada disebelah kanan dan abnormal gain berada di sebelah kiri..

*kadangkala soalan ada bertanya mengenai maksud abnormal loss dan abnormal gain..pastikan paham makna

p/s: sorry sy tak sempat untuk menulis mengenai contract costing..perlu bersiap untuk ke kelas german..=(



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...