Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

meine Freunde

31 May 2010

rumah nyaris terbakar

semalam saya cakap saya tak suka rumah saya...terus je dapat ujian dari allah..
semalam rumah saya hampir terbakar sebab suiz utama terbakar..
namun nasib baik kebakaran sempat dipadamkan...

punca utama adalah sebab ada litar pintas...sebab kilat.
api keluar dah tinggi..saya panik..
terus panggil sedara dan kami siram suiz tu dengan air.
telefon bomba..kena marah plak
takpelah..asalkan kami selamat
dan rumah pun tak pape..

maksud saya bukan tak suka rumah saya..
saya tak suka keadaan rumah saya..
takpelah...lagipun keadaan rumah semakin baik lepas saya mengadu semua kat mama..
luahkan perasaan..
adik2 dah lekat kat umah..
walaupun kadang2 hilang jugak..

thank god for everything

28 May 2010

rumahku syurgaku.......



betul ker rumah ku syurgaku??kenapa saya x rasa mcm dok dlm syurga pun???

dah macam-macam saya coretkan perasaan saya kat blog ni... yang paling utama..saya nak cakap, saya sunyi...sepi... hari2 saya dok sorang2 kat umah.. mama belajar..adik2..memang x melekat kat umah.... boleh tak kalau saya cakap saya mcm kurang kasih sayang???

macam2 respon saya terima.. ada cakap, "wawa, banyakkan sabar".. ada cakap saya tak syukur nikmat allah.. yang lagi best, ada cakap...saya anak derhaka...

wah...terima kasih sangat2.. banyak sangat komen2 membina sahsiah diri saya... yer..saya memang kurang sabar.. sebab saya nak mama saya fokus kat family... yer..saya memang x reti2 nak syukur kan.... dah takde papa, saya tak nak ilang mama plak.. yer, saya memang anak derhaka.. saya nak mama paham saya..paham jiwa saya sunyi.........

saat ni saya rasa..saya dah takde sape2 nk luah perasaan saya.. saya luah kat blog.......... tp SAYA BUKAN NAK MINTAK SIMPATI SAPER2... jadi, tak perlu nak bersimpati... ini masalah saya..tak perlulah orang lain sakit kepala tlg tanggung ngan saya... saya tak de niat nak susah kan anda semua........

there's someone said to me that he will always be my side.. to support me..to give me calmness.. kan bagus kalau betul..masalahnya tak.... saya sms..........tiada respon........... takpelah.........thanks.....

kalau mcm nilah rupanya "syurga" saya... boleh tak kalau saya cakap saya tak nak masuk "syurga"???

25 May 2010

saya stress!!!!!








kata orang cuti kalau duduk kat rumah je best,
tapi kenapa pada saya x best???


bangun pagi, jarang sangat saya bangun sebab memang nak bangun,
paling tak dengar suara mak sedara datang rumah kejut adik.
bingitnya rasa...
adik slalu mcm tu, kalau tak kejut slalu x bangun pagi,
dah tahu nak pergi sekolah,menumpang orang lagi,
pandai2 lah bangun...
pagi2 bising sangat....


bila bangun pulak, x suka tengok rumah sepah2..
so, sy kemas rumah,..
masuk bilik adik,,masyaallah..mcm tongkang pecah,
baunya memang dah busuk habis..
kain baju yang dah pakai, campak je merata2...
cadar, tilam, selimut..x pernah reti nak lipat..
tak masuk ag dia punya tuala..
eee bukan reti nak sidai..
panasnya hati..


nak kata tak nasihat,
dah berbuih mulut dah pesan..
kemas bilik, kemas bilik, kemas bilik..
takde sorang pun dengar..
eeeeeeeeeeeeeeeeeee bencinya akuuuuuuuuuu....


tengok kain kotor, rasa nak basuh kain...
bukak je pair,masya-Allah, air kuning bagai air teh,,
mcm mana nk basuh kain mcm ni??
stress betul..


masuk toilet, ingat nak basuh toilet..
eeeee toilet plak tersumbat...
semua toilet tersumbat...
dah banyak kali cakap kat mama
bila nak baiki...
bila sebut je, mula la...
kalau dulu papa awak ada,
masalah toilet, masalah wiring..semua papa buat...
kan sekarang papa dah takde............


bila dah bosan sangat..
saya online...baru je bukak ym or tagged..
ramai la plak mamat2 hitam nak berkenalan......
eeee desperate la diaorang ni....
sampai satu tahap,saya geram sangat..saya cakap...

"boleh tak jangan ganggu saya, saya tak minat langsung dekat awk."

kejamnya ayat saya...
ah biarlah..stress tau x??


bosan nak online kalau asyik macam ni..
adik balik je,"kak wa, ko masak pe hari ni??"
mula la saya nak marah..
"pe sal? ko x makan ag ker??"
katanya dah makan,tapi nak makan lagi..
amboi sehari 5 ringgit duit sekolah..
makan dah mcm2 jenis...
tanya nak makan ag..
ko tau tak aku dari pagi pun tak makan ag..
ni rasa nak makan orang ni...


bukan aku malas nak masak..
tapi memang la aku tak suka..
nak masak air,air kuning..
nak masak nasi,,air kuning..camner nak makan..
nak beli kat kedai..kaya lah sangat...
nak makan tunggu je malam..
beli nasi ayam rm2 depan rumah..


balik je sekolah,
jarang adik2 melekat kat umah..
kalau ada barang nak beli, mula la nak kena telipon..
malas betul aku..
suruh je balik, jawapannya mudah..nanti..nanti nanti..
samalah kalau suruh tolong wat keje rumah..
padahal baju aku basuh,aku lipat...suruh simpan dalam bilik pun takleh..
bilik aku kemas, suruh maintain pun tak paham2 bahasa lagi...
malam aku suruh belajar(dah nama pun nak exam UPSR dan SPM)
yang UPSR, sampai nangis2 x nak belajar..
yang SPM , asyik takde keje kena buat...
ni aku mula nak naik darah ni...


malam bila nak tido, ada je suara2 sumbang rumah sebelah..
nak menyanyila, bergosip la..
eeeeeeeeeeee x reti2 ke malam orang nak tido...
ringan je mulut aku rasa nak laser je diaorang..
takpe..sabar dulu...


macam ni lah tiap2 hari..
macam mana aku nak kata cuti ni best??

cuti lagi menyakitkan kepala aku adala...
tak tahulah macam mana aku nak hadapi dekat sebulan lagi kat rumah..












23 May 2010

rindu papa......


kata orang wajah saya saling tak tumpah mcm mama waktu muda...tp kenapa kami banyak beza...



waktu kecil, saya suka sangat kucing, saya bela kucing,saya sayang sangat kucing tu..

tp, mama buang semua kucing saya, kata mama saya asthma,mana boleh bela kucing,

papa pujuk saya, papa tahu saya suka binatang,..papa belikan saya arnab...



dapat 5a upsr, saya nak masuk sekolah asrama penuh,cikgu kata budak 5a mesti dpt masuk asrama,

tp mama tak bagi, mama kata saya tak boleh berdikari,semua benda nenek buat..tp saya berdegil...

saya masuk asrama, mula2 saya homesick sangat, saya hampir give up..

papa pujuk saya,papa cerita kisah hidup dia..papa sejak kecil
tiada mak ayah..ada abang tapi abang tak suka..hidup menumpang kasih...saya sedih dengar kisah papa, saya kuatkan semangat..




waktu kat asrama, bila balik rumah,saya selalu gaduh ngan mama, bila gaduh, saya cakap saya tak nak balik rumah lagi,

waktu hantar saya ke sekolah, papa akan pujuk saya lagi..kata papa,mama sayang kakak..kakak jangan la tak balik..saya nangis..



habis form 5, saya nak ambil veterinar..tapi mama tak bagi, kata mama,veterinar tak menjamin masa depan,

papa sokong saya, papa kata kalau itu yang kakak minat, teruskan...

tp saya tak dapat veterinar, saya dpt law..
saya tak sedih, sebabnya saya sendiri yang letak law sebagai pilihan...



saya suka belajar law, tp waktu saya balik cuti sem waktu part one,

papa selalu marahkan saya..papa marah saya bergayut telefon sampai pagi,
papa marah saya jumpa kawan2 lelaki kat rumah saya,

tiba2 papa garang dengan saya..saya memberontak, kenapa semua yang saya buat tiba2 jadi tak kena????



tak sangka, itu tanda papa tinggalkan saya selama-lamanya...

saya ingat lagi time saya ckp ngan papa sebelum papa pergi..
saya mintak duit,mama bagi 200 tapi papa masuk kan 100,
saya tanya, kenapa masuk duit sikit??
papa cakap cukup la duit tu..tunggu papa kaya, papa tambah lagi...
saya gelak2 sambil cakap, entah bila papa akan kaya...
papa cakap tunggu...



habis prelaw, saya nak sambung law..kalau boleh di uitm,
tapi saya dapat law uum, mula2 saya sedih..
tp lepas tu saya dah ready nak pergi,saya kemas semua barang2 dlm beg,
seminggu sebelum daftar ke uum,mama cakap nak buat rayuan masuk law uitm..
saya ikut cakap mama, biarpun time tu agak memberontak..
sebabnya, mcm mana mama boleh konfem2 saya dapat law uitm??



saya tak dapat law uitm, tp dapat admin science uitm,so terpaksa pergi kedah..
kalau ambek law uum pun kan kat kedah jugak..
saya tak nak pergi..saya tak nak admin.,..saya nak law.........

mama pujuk saya suruh pergi..semua saudara mara pun suruh saya pergi...
kata mereka, nanti baru tukar balik ambik law...
kan dah rugi tahun..

tp bila repeat muet, saya x leh sambung law uitm..
kawan tanya, "ko x nk mintak law uum balik ke??"
ntah, saya dah malas..saya dah rugi tahun..
sampai sekarang, saya tak suka admin...

tp,saya dah takde orang yang selalu pujuk saya....



cuti sem, saya kerja..jusco mid valley..

mama tak bagi,katanya duit bukan segala-galanya..

tp, kita memang perlu duit..

disebabkan status rayuan ke uitm,saya x dpt ptptn..
semua mama kena tanggung selama setahun..
sebab itulah saya nekad jugak untuk kerja..
saya guna duit gaji untuk bayar yuran uitm dan sewa rumah,
dpt ptptn, saya bagi mama 2/3...




sekarang cuti sem lagi...

tp mama tetap tak bagi saya kerja...
kata mama, "kakak sakit baru lepas accident..berehat aje kat rumah"...
tp mama tak faham...

saya sunyi...
mama kerja dan belajar..kekadang tak balik rumah...
adik2 ambik spm dan upsr..
yg spm selalu keluar rumah..dah mcm chipsmore..kejap ada kejap takde...
yg upsr plak,kelas sampai malam...
saya kat rumah sorang2...
hari2 bercakap dengan komputer...
untuk apa saya di rumah, kalau sekadar untuk bercakap sorang2??



degil kah saya bila saya minta nak bekerja??

skrg semua benda nak pakai duit...

saya nak bayar saman,saya tak sedap hati sebab kereta mama rosak teruk sebab saya accident, saya kena bayar duit sewa rumah, makan minum,transport, topup dan barang2 keperluan saya..

jadi, salahkah saya???



saat ni,saya rasa rindu sangat2...

rindu kat orang yang selalu pujuk saya, dan nasihat saya dengan lemah lembut...
seingat saya, papa tak pernah peluk cium saya melainkan sekali je..waktu saya dpt 5a trial upsr..
papa jugak tak pernah pukul saya...
tapi,papa selalu ada dengan family...

waktu sy cuti lepas form 5,saya kat rumah je melainkan hari2 belajar memandu..
bangun je tido, papa akan tanya,"awak makan apa dah hari ni??
papa akan belikan makanan..
bila saya masak, biarpun hanya ikan goreng, dan kadang2 tu,x sedap pun..papa mkn jugak..
papa belikan saya arnab buat teman saya kat rumah bila mama kerja dan adik2 sekolah..



sekarang,arnab saya dah takde..papa pun takde....
saya sunyi sangat2..
saya sebenarnya tak marah kalau mama nak kahwin lain..

tp, saya terfikir, adakah dia akan setanding papa saya??
takde sape dapat ganti tempat papa kat hati saya...

saya rindu papa sangat2....

21 May 2010

Ghost Whisperer....


Saya amat meminati drama ni..sejak kali pertama saya lihat, terus sahaja jatuh hati.tapi saya ni slalu jer ketinggalan...cerita ni dah banyak musim tapi saya baru jer tengok tahun ni di 8tv setiap hari selasa dan khamis...disebabkan terlalu minat kisah ni, biarpun musim study week, saya rela balik awal untuk menonton(biasanya saya akan study di perpustakaan sultan badlishah uitm kedah pada minggu peperiksaan akhir)..kawan yang selalu bersama saya akan pelik kalau saya buat janji nak jumpa siapa2 di malam selasa..ini kerana, konfem saya akan batalkan janji sebab nak sangat tengok cerita ni..


Drama ni mengisahkan Melinda Gordon( Jennifer Love Hewit) yang mempunyai satu kelebihan yang mana mampu berkomunikasi dengan roh mereka yang telah meninggal dunia..Saat yang paling menyedihkan saya ialah apabila suaminya, Jim Clancy( David Conrad) meninggal dunia akibat ditembak secara tidak sengaja oleh seorang detektif. Namun, disebabkan rasa cinta dan tidak mahu berpisah dengan Melinda, Jim mengambil keputusan untuk tidak memasuki cahaya dan kekal dibumi..Masalah yang lain timbul apabila Jim memasuki tubuh seorang lelaki yang baru meninggal dunia akibat kemalangan iaitu Sam..Kesannya, Jim tidak dapat mengenali Melinda..Pelbagai kisah berlaku hinggalah ke suatu saat, Jim mula mengingati Melinda dan perkara lebih baik berlaku apabila Melinda didapati hamil anak Jim..


Saya happy sangat menonton drama ni..konpem tak akan berganjak ke mana2..huhu..saya ada mencari drama ni di youtube dan saya telah melihat
episod dimana Melinda melahirkan anak lelaki dan anak itu juga memiliki kebolehan yang sama seperti ibunya..Namun apa yang menyedihkan ialah sekarang musim cuti semester dan rumah saya tiada 8tv..i'm gonna miss you so much.....Ghost Whisperer.....

Cinta tak diundang…




Orang kata cinta ni tak boleh dipaksa..btol ke? Tapi macam mana plak kalau tak kenal maka tak cinta..maknanya boleh dipaksa jugak la kan? Kalau nak piker bab cinta ni memang pening..sakit hati, sakit kepala dan macam macam sakit lagi..

Kekadang hairan jugak kan..bila kita cintakan seseorang tu, dia pulak tak semestinya suka kat kita.. sama la bila ada orang suka kat kita, kita plak tak sukakan dia…kenapa susah ek nak wujudkan keadaan suka sama suka??


19052010, seorang kenalan yang dah lama dikenali ajak saya menjadi pasangannya..ayatnya sangatlah mencairkan hati, “andaikata saya melamar awak,sudikah awak bersama dengan saya”..Ya allah, betapa gembiranya saya rasa kerana apa yang saya faham “melamar” itu maksud nya ingin jadikan saya sebagai suri hidupnya,Terus ajer saya menjawab”saya sudi,asalkan hubungan kita halal”..Tetapi lain pula jadinya..apa yang si dia faham, lamar itu adalah untuk dijadikan kekasihnya..sekali lagi dia bertanya,”kalau saya ajak awak couple, awak nak couple ngan saya tak?”Aduh, terus sahaja saya menolak..Dia menyatakan dia tidak sanggup untuk meneruskan perbicaraan kerana takut kecewa..Tambah lagi bila si dia bertanya,”adakah awak mencintai saya?” dan jawapan saya, “saya hanya akan mencintai suami saya..”Tidak semena-mena si dia berubah menjadi dingin..Adakah saya telah mengecewakan dia?? Kenapa mesti couple??


Saya tidak inginkan hubungan yang hanya berlandaskan nafsu namun saya pentingkan komitmen..tanggungjawab,..Fitrah manusia ingin berpasangan, namun mengapa perlu dicemarkan dengan perkara2 yang tidak elok?Saya menjanjikan perkahwinan dengannya,kerana saya ingin terus bersamanya(biarpun saya tidak bercadang untuk berkahwin buat masa sekarang)..Namun mengapa dia menolak perkahwinan bila dia menyatakan amat mencintai saya dalam diam? Hati saya berdetik, dia tidak inginkan hidup bersama saya.NAmpaknya saya perlu terus menanti.


Plan saya amat mudah..Kita tidak perlu untuk couple, namun saling percaya dan berusaha untuk majukan diri.Sama2 berjaya dalam hidup.Sampai masa baru kawen..Ada rakan menyatakan, couple tu untuk tanda..Namun pada saya,kenapa perlu tanda?dah tiada kepercayaan dan kejujuran dalam diri masing2 kah??Manusia hanya mereka istilah couple itu untuk menghalalkan hubungan antara lelaki dan perempuan, walhal kita sendiri sedar apa baik buruknya couple..



Hadis menyatakan”berjuanglah kamu biarpun perjuangan itu amat pahit bagimu, tidak semestinya apa yang kamu benci itu buruk untukmu dan apa yang kamu suka itu baik buatmu”,..Mulut manusia boleh berzina dengan saling meluahkan kerinduan, anggota boleh berzina bila saling bersentuhan,mata boleh berzina dengan saling berpandangan dan hati boleh berzina dengan sering mengingati si dia..

Andaikata dengan ber”couple” anda boleh mengelakkan zina2 di atas, teruskanlah hubungan anda…dan andaikata tidak,,sahutlah seruan perjuangan itu..Sesungguhnya tiada apa yang saya harapkan melainkan jodoh yang mampu membimbing saya yang serba kekurangan ini ke jalanNya…

Murah rezeki…




Kata orang tuah ayam nampak di kaki tapi tuah manusia tak siapa yang tahu. Bercakap pasal murah rezeki ni sememangnya saya merasakan saya merupakan seorang hamba Allah yang patut bersyukur sangat2 diatas kurniaan Allah. Ini kerana apa yang saya dapat sememangnya tidak dijangka dan alhamdullillah syukur atas segalanya.

Saya telah membuat keputusan untuk bekerja di Kuala Lumpur biarpun cuti semester untuk pelajar2 UITM hanya sebulan lebih.Plannya nak tinggal di rumah sepupu di Segambut.Namun apakan daya, sepupu saya dan anak-anaknya pulang ke Kelantan kerana raya haji.Tinggallah saya bersama suami sepupu saya dan adik lelaki sepupu saya.Sebagai satu2nya perempuan,saya berasa tidak senang untuk tinggal disitu.

Rezeki Allah, sy ditawarkan bekerja di JUSCO Mid Valley sebagai juruwang. Memandangkan saya tiada tempat tinggal, mereka usahakan tempat tinggal untuk saya. Sangat tidak diduga ,sekejap saja saya mendapat rumah sewa biarpun pada awalnya diberitahu tiada hostel untuk pekerja perempuan. Rumah di Pantai Dalam ni bukanlah banglo, tapi alhamdulillah.Orang2 kat dalam rumah itu sangat baik dan menganggap saya seperti adik mereka sendiri. Saya sangat terharu mendapat perhatian dan pemahaman dari mereka biarpun sebenarnya kami tidak mempunyai sebarang ikatan kekeluargaan.

Satu peristiwa yang tak dapat saya lupakan juga sewaktu saya mencari2 bank Islam sewaktu kad saya tidak dapat digunakan. Sy ke KL Central pada mulanya dan bertanya arah kepada seorang wanita. Kakak itu memberitahu yang dia ingin ke Kuala Lumpur dan katanya Bank Islam ada di Kuala Lumpur.Saya pun menaiki teksi bersamanya.Alangkah terkejutnya saya apabila saya ingin membayar tambang teksi,kakak itu mengatakan dia akan bayar untuk saya.Bayangkan..Walaupun pertemuan hanya seketika,namun kakak itu sangat memahami keadaan saya. Dia seolah-olah mengetahui saya kesempitan wang.Hanya Allah yang mampu membalas jasa kakak itu.

Kesimpulannya, percayalah pada rezeki Allah. Sememangnya tidak diduga.Siapa sangka saya senang sahaja mandapat pekerjaan dan mengenali insan2 yang memahami dan banyak membantu saya di sini biarpun kami tiada sebarang ikatan.Alhamdulillah ya Allah

Cinta oh Cinta
















Tak habis-habis nak cerita pasal bab cinta ni.Mengapa?Alah biasalah remaja.Kan cinta ni dah macam asam garam.Ada banyak jenis cinta.Kita bercerita mengenai cinta kepada kekasih ye.Bukan cinta pada Allah,suami atau isteri dan ibu bapa.Itu cinta wajib.Cinta kekasih ni tak wajib pun.

Kita dapat lihat pelbagai ragam orang berkasih ni.Ada yang jenis 24 jam sms tanpa henti.Ada jugak yang jenis kalau keluar tu, tangan si “buayafriend” ni tak habis2 menjalar(tak cukup takat tangan je),ada yang jenis kena jumpa tiap-tiap hari,tak jumpa alamatnya tak boleh tido,ada jugak yang jenis slow and steady jer.Sms pun tak, call jarang-jarang sekali.Hah macam-macam kan.

Yang menjadi isunya ialah yang jenis bercinta sampai ke tahap meramaikan anak luar nikah ni.Aduyai, tersangatlah sedih hal ni berlaku. Ye lah.Tau la sayang,cinta tapi takkan la sampai tergadai body kot.Anak kan tanda cinta,kalau betul cinta,kenapa perlu buang bayi bayi yang tidak berdosa ni.Pandai buat, pandai la tanggung. Kejam betul.
Ada jugak yang jenis bercinta kepada materalistik.Pisau cukur la.Orang kata ramainya perempuan la yang pisau cukur ni.Hello lelaki pun sama ok.Pernah seorang kawan saya menceritakan pengalaman beliau mendapat pakwe pisau cukur ni.Alamak ai..Tersangatla merana. Mintak di belikan handphone la, yang tak tahan nya,time dating, perempuan yang tanggung segala perbelanjaan. Malunya..Kalau lelaki,tu perkara biasa..Biasalah gentleman..tapi kalau perempuan, umpama dunia dah terbalik.

See, macam2 kan.Kalau nak diceritakan memang macam-macam la ceritanya orang berkasih ni.So, anda macam mana. Mudah-mudahan kita mendapat cinta yang diredhai allah..Menurut cerita “Syurga Cinta”, Jodoh ada 3 jenis.1)Jodoh dari syaitan,2)Jodoh dari Jin dan yang terakhir Jodoh dari allah.Jodoh yang pertama ialah apabila pasangan itu suka sama suka dan mula melakukan perkara2 yang digemari syaitan umpamanya peluk2,cium2 tu.Kesannya berlakulah zina dan mereka berkahwin.Jodoh yang kedua pula apabila manusia mula meminta bantuan jin.Ye lah macam guna minyak pemikatla,minyak senyoyong la..akhirnya mereka berkahwin.Dan jodoh yang terakhir pula apabila manusia itu saling terpikat dan terus berkahwin.Kesannya perkahwinan mereka mendapat restu dari allah.Renung2 kan lah..Pilihan di tangan anda..

Putus Cinta.



Seperti remaja-remaja lain,saya juga tidak lepas untuk terlibat dalam bab cinta cintun ni.Sememangnya pengalaman yang takkan dilupakan.Kata orang waktu bercinta,semuanya indah.Betullah tu.Memang indah.Dah tak nampak orang lain dah.Dia sorang je kita ingat.

Lain la pulak keadaan nya time putus cinta.Biasalah cinta tak kesampaian.Macam-macam boleh dijadikan sebabnya.Nak focus study la, tak serasi la, rasa berdosa la.Kalau nak dihitung,memang tak terkira.Yang menjadi persoalanya, kalau dah agak benda-benda ni bakal terjadi,mengapa gatal-gatal nak bercinta lagi.Dah tahu tengah study dan tak boleh bagi komitmen,gatal jugak. Yang kes tak serasi plak,bukan ker kamu kenal dengan pasangan,sebelum couple,tentu dah tahu perangainya.So,still gak nak couple??

Memang la benda ni susah nak jangka.Putus cinta memang sakit.Lebih-lebih lagi bila tahu si dia dah dapat pengganti.Amboi,bukan main lagi waktu nak clash.Macam-macam alasan.Tengok tengok dapat pengganti.Tak ke menyirap darah kita.Mula la “berzikir” untuk insan tersayang ni.Sakit hati ni tuhan sajer yang tahu.Kalu si dia di depan mata.Konpem dah tak hidup lama.

Tapi bila difikirkan balik,perlu ker kita emosi sangat sebegitu?Sedangkan orang yang sudah berkahwin boleh bercerai,inikan pulak yang masih ditahap kekasih ni.Kekadang pernah jugak saya terfikir,mengapa saya ditemukan dengan si dia kalu hanya untuk dikecewakan?Baiklah tak payah bercouple dulu. Tapi itulah,kita manusia dalam tidak sedar lupa yang Allah dan merancang segala-galanya untuk kita.Jodoh,ajal maut semuanya di tangan Allah.Mungkin dia temukan kita dengan insan-insan menyakitkan hati ni untuk membuat kita lebih menghargai jodoh sebenar kita.

So,bagi mereka-mereka yang putus cinta di luar sana.Janganlah bertindak mengikut perasaan.Biasa lah manusia,ingin mencintai dan ingin dicintai. Lepaskanlah memori-memori lama.Usahla dikenang.Nanti merana pulak.Ambil la langkah-langkah seperti menyibukkan diri anda dengan pelbagai aktiviti.Anda juga seeloknya delete segala memori silam dengan si dia. Cara ni agak berkesan sebab kata orang “out of sight,out of mind”.Yakinlah yang anda akan mendapat yang jauh lebih baik dari si dia.Paling mudah,cari je pengganti.Tapi janganlah pengganti tu hanya untuk menunjuk-nunjuk dekat ex.Tak baik mainkan perasaan orang.Berdoalah dengan Allah agar kita dipertemukan dengan jodoh yang menyejukkan mata dan juga hati. Ingat, kumbang bukan seekor,bunga bukan sekuntum.Ceria-ceria selalu.

20 May 2010

Ragam Pak Cik Teksi.



Pernah suatu ketika dulu saya melancarkan boikot kepada teksi dan lebih memilih bas untuk ke mana-mana sahaja destinasi yang diingin dituju. Disamping tambangnya yang murah,perkhidmatan bas kini lebih selesa dengan adanya air cond.Berbeza dengan teksi yang mana kadar tambangnya berbeza-beza dan kadangkala terlalu mencekik darah.

Saya berkata demikian berdasarkan pelbagai pengalaman yang saya alami dengan ragam dan karenah pakcik teksi ni. Pernah satu ketika saya dikenakan tambang sebanyak Rm 7.50 seorang untuk perjalanan dari UITM Kedah ke Sungai Petani.Walhal,kadar biasa hanya lah RM3. Lebih mengecewakan apabila pernah saya dikenakan cas sebanyak RM6 untuk perjalanan dari UITM Kedah ke Stesen Bas Express Sungai Petani.Dah la pada waktu itu saya hanya ada RM5.Bertikam lidah la saya dengan pakcik teksi tu.Bila saya tetap juga taknak bayar,akhirnya pakcik tu mengalah.Sempat lagi bagi ayat,”takpe,kali ni saya tolong kamu”.What??Tolong??Menyusahkan lagi ada.

Bukan saya seorang pernah terkena dengan perbezaan kadar ini,bahkan ramai lagi kawan-kawan yang menerima nasib yang sama. Seorang rakan pernah mendakwa dia dikenakan cas sebanyak RM20 seorang untuk perjalanan ke UITM Kedah ke Sungai Petani.Wah,tinggi sungguh kadarnya.Kalau naik bas RM2.40 jer kot.Peristiwa-peristiwa inilah yang menjadikan saya tersangatlah cerewet untuk menaiki teksi.

Sepatutnya kadar dan perkhidmatan teksi perlulah seragam agar tidak timbul insan-insan seperti saya. Sebagai pelajar, kami bukannya mempunyai sumber kewangan yang banyak untuk diberikan kepada pak cik teksi yang cekik darah ni.Sumber kami hanyalah PTPTN, biasiswa dan selebihnya ibu bapa.Rasanya segan la pulak untuk selalu mintak duit daripada ibu bapa disebabkan cas-cas yang tidak diduga ini.

Tapi tidak semua pakcik teksi sebegini,Ada yang baik dan menghormati pelanggan. Sebagai contoh, pernah saya mendapat khidmat dari pakcik teksi yang sanggup jemput kami dari dalam UITM dan kadarnya berpatutan.Bahkan siap ada pit stop lagi.Maklumlah remaja.Kejap singgah MCD la.Tapi pakcik ni sangatla sporting.Siap bagi nasihat lagi untuk kami.Menyesal rasanya sebab terlupa ambil no telefon dia.Kalau tak senang nak berurusan dengan orang sebegini. Memang satu dalam sejuta.Mungkin,badan-badan berkenaan patut memantau masalah ni.Kalau tak, industri teksi memang akan merosot.

Fanatik atau emosional…


Perlawanan antara Negeri Sembilan dan Kelantan pada 7.11.2009 di Stadium Putra Bukit Jalil sememangnya merupakan satu sejarah penting yang takkan dilupakan dalam arena bola sepak ni.Lebih-lebih lagi kepada penyokong Kelantan.Negeri Kelantan siap mendapat cuti pada hari Ahad dan mungkin mendapat cuti pada hari Isnin sekiranya Kelantan menang.Berpuluh-puluh buah bas dan pelbagai inisiatif diambil oleh rakyat Kelantan untuk menunjukkan sokongan padu kepada pasukan mereka.Namun,kemenangan yang berpihak kepada Negeri Sembilan 3-1 mewujudkan satu suasana yang tidak senang selepas itu..

Hmmm sememangnya saya penyokong negeri cik siti wan kembang itu memandangkan dah sebahagian besar hidup saya membesar di negeri itu.Namun,pada pandangan saya rusuhan dan cara penyokong-penyokong Kelantan menyatakan ketidakpuasan hati mereka adalah tidak patut dan tidak wajar berlaku.Janganlah sampai macam tu ye.

Kalah dan menang merupakan adat bertanding.Biasalah kan.Kalau semua menang tak namanya bertanding la pulak. Jadi biarpun kita penyokong finatik,tidak perlulah sehingga membakar kerusi, kain rentang,membaling batu dan menimbulkan kekecohan biarpun kemenangan tidak berpihak pada kita. Mungkin bukan rezeki Kelantan untuk menang tahun ni. Sabar lah ya.Siapa tahu musim depan kita bergelar juara.

Emosi perlu pandai di kawal.Kalau tak,beginilah jadinya. Cuba bayangkan kalau ada yang tercedera, termeninggal ke disebabkan kejadian ni. Tak ke haru biru jadinya.Sebagai rakyat negeri Kelantan yang tercinta ni, saya turut la rasa terhenyak,tertampar,termalu dan bermacam-macam ter lagi la disebabkan perbuatan penyokong-penyokong Kelantan yang fanatik ni.Tak salah kita memberi sokongan padu.Saya pun berusaha untuk mendapatkan siaran radio memandangkan saya tidak dapat untuk melihat secara “live” perlawanan ini berlangsung. Saya dalam perjalanan dari Kelantan ke Kedah pada waktu itu.Disebabkan nak tahu punya pasal, paksa rakan-rakan yang boleh lihat siaran tu supaya memberitahu keputusan semasa dan lagi syoknya paksa penumpang sebelah yang dari Terengganu pasang radio sebab handphone saya takde radio.

Kesimpulannya, belajarlah mengawal emosi kita. Jadikan kejadian ini sebagai iktibar agar tidak berulang lagi. Tak pasal-pasal rakyat negeri Kelantan di label “suka merusuh” dan macam-macam lagi label yang tidak enak di dengar disebabkan kejadian ini.Fikir-fikirlah ye..Bak kata orang kelantan,”gedebe pun gedebe jugok,tapi bia la bertempat”(Nak tunjuk hero pun biarlah bertempat).

Hari Jadi ke-20 ingatan abadi















Tanggal 18/4/2010, aku menyambut hari lahir ku yang ke 20..aku memilih untuk mencatit kejadian ini antara kejadian yang maha penting dalam hidup kerana sememangnya kejadian ini memang tidak akan ku lupa sampai ke hujung nyawa.Pada tarikh ini jugalah aku umpama diberi peluang kedua oleh Allah S.W.T untuk terus bernafas di muka bumi ini.. Tidak ku duga hari itu aku bakal ditimpa kemalangan yang mengerikan..Hari itu banyak urusan yang ingin aku selesaikan..renew lesen kereta dari lesen P ke Competent, ambil pengesahan untuk sijil2 dan juga urusan rakanku.semuanya berjalan dengan lancar..






Mula-mula kami mendapatkan pengesahan untuk sijil ku di Sekolah Menengah Abdul Samad.Kemudian,kami menghala ke JPJ Machang untuk renew lesen...Selesai urusan itu, kami makan di gerai berdekatan SMK Hamzah..Makan pun umpama tidak kenyang apabila aku tertinggal handphone yang dipinjam dari rakan di dalam kereta..Kemudian aku mengambil rakan2 kawanku yang ingin mengambil pengesahan untuk sijil2 mereka di SMK Machang..Sungguh cepat semunya berlalu.Selesai urusan, aku hantar mereka di bandar Machang kemudian aku bercadang untuk bertemu rakan lamaku di perjalanan balik..Tinggal aku dah rakanku berdua dalam kereta.. Tiba2 kami merasakan kami tersalah arah.Aku tidak pernah memandu di jalan menghala ke Kuala Krai .Tiba disimpang, aku pandang ke kiri dan ke kanan untuk melintas.AKu nampak sebuah trelar menuju ke Kuala Krai(arah straight) tapi pada pandangan ku,trelar itu amat jauh.Semestinya aku sempat untuk melintas.NAmun, tiba-tiba sahaja keretaku berputar 360 darjah. Ya allah, aku accident dengan trelar..nasib baik kereta yang dipanduku agak laju semasa keluar selekoh.Hanya bahagian belakang kereta yang dirempuh..Aku terkesima..ku pandang rakan disebelah dan dia tidak mengalami apa2 kecederaan.Terusku menarik hand brake dan keluar dari kereta..Masya-allah, bahagian belakang rosak teruk.tayar dibahagian belakang tempat duduk penumpang tercabut,semua di bahagian belakang remuk.Habis buku2 ibuku di bahagian bonet kereta tercampak keluar..Hanya mama yang bermain diingatan..Terus nombornya di dail tanpa rasa takut akan dimarah..aku sungguh terkejut.lagi sedikit untuk aku yang dirempuh trelar itu..






trelar itu tayar 16..kereta ku hanya kelisa..semua yang melihat kejadian itu menjangkakan kemalangan itu meragut nyawa..namun kuasa Allah.aku tidak mengalami apa2 pendarahan . cuma bahagian pinggang aku dan rakanku terasa sakit mungkin akibat putaran 360 darjah.melihat keretaku yang rosak teruk, aku amat terkejut.namun ramai yang menyatakan.kereta rosak boleh dibaiki dik, syukur la awak selamat..Nampak sahaja wajah ibuku, aku memeluknya erat.hanya dia yang aku ada. .aku takut aku tidak dapat bertemu dengannya lagi.. Alhamdulillah ya Allah, kau masih beriku peluang untuk hidup..untuk bertaubat..






Andaikata itu merupakan hari terakhirku, aku tidak yakin syurga adalah tempatku..terlalu banyak dosa yang aku lakukan sepanjang hidup..terlalu banyak pertolongan yang Allah berikan padaku pada hari itu.Andaikata aku masih belum menghantar rakan ku di bahagian penumpang belakang, pasti ada kemalangan maut dan sampai ke akhir hayat aku akan menanggungnya .Dan andaikata Allah tidak menyelamatkanku, pasti bahagian depan kereta turut dirempuh dan aku dan kawanku belum tentu dapat diselamatkan...Sungguh besar kuasa Allah..Ya allah, ampunkan aku..aku berazam untuk berubah..kau kuatkan semangatku ya allah..

hari pertama

bismillahhirrohmanirrohim..Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..aku mulakan apa yang aku ingin luahkan kedalam ruangan ni..20052010..kalau dilihat, tarikh ini "cantik" juga.senang untuk diingati..semalam seorang hamba allah mengajak aku untuk mencoret kisahku disini..biarpun aku menyatakan aku tiada apa yg menarik untuk dikongsi, namun katanya..setiap yang dijadikan Allah, semestinya ada yang boleh dikongsi..berpegang apa yang dia katakan maka lahirlah blog ini pada hari ini..
Sememangnya aku memang suka mencatit..sebelum menulis blog ini, aku pernah menulis diari dan apa-apa yang aku rasakan di dalam laptopku..aku rasa,ada baiknya aku kongsikan.,.mungkin ada yang bakal mendapat manfaat dari hasil tulisanku..

Selamat maju jaya..Zuliana Azwa Binti Zulkifli..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...